Пловдивчанинът Георги Андреев е управителят на винарска изба, който се прочу като първият българин, сдобил се с присъда след обвинения от Европейската прокуратура.

74-годишният Андреев е осъден на една година затвор условно с три години изпитателен срок и на 2000 лева глоба от състав на Специализирания наказателен съд. 

Андреев в качеството си на управител на винарска избра "Тракия Естейт" 58 е осъден за опит за измама, свързана с еврофондове, насочени към насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз. Към днешната дата Андреев е прехвърлил собствеността на фирмата, от месец не е и управител на дружеството, показа проверка на TrafficNews.

Лозовите масиви и производствената база на "Тракия естейт" се намира в село Гранит, Стара Загора. Преди години Георги и брат му приватизират социалистически "Винпром" и го превръщат във фабрика за производство на вина. Продуктите им са от по-ниския клас вина. Производителите държат и магазин в центъра на Пловдив. 

Още преди ковид пандемията, Андреев искал да продава бизнеса, но не намерил купувачи, разказват от бранша. 

Вместо това той решил да се опита да спечели европейски грант. През март 2020 година кандидатствал за 390 452 евро субсидии по Националната програма за подкрепа на ЕС за 2019–2023 г. в сектора на виното и лозята, с цел да насърчи износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г. 

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бъдещ бенефициент трябвало да представи три съпоставими независими оферти до Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Андреев също го направил, но се оказало, че е предоставил фалшиви документи. По време на проверките си ДФЗ установил, че две от трите представени фирми всъщност изобщо не са издали оферта. И за двете оферти подписите са били копирани незаконно.

"Предотвратени са щети за бюджета на ЕС за почти 400 000 евро", казаха от Европейската прокуратура. Това е първата присъда в разследване на Европейската прокуратура в България.

Към днешна дата Андреев не просто не е управител на дружеството, но очевидно се е намерил кандидат за продажба, тъй като фирмата е прехвърлена преди няколко месеца.