Плановият прием в лечебните заведения в Пловдивска област ще бъде преустановен. Това стана ясно след края на заседанието на Областния оперативен щаб в Пловдив, по време на който повече от час директорите на големите лечебни заведения обсъдиха с областния управител Йордан Иванов и директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева усложнената епидемична обстановка.

Иванов подчерта, че мярката се налага не заради липсата на легла за пациенти с COVID, а заради все по-високия брой на заразени и карантинирани медицински специалисти в областта.

Още днес ще подготвя заповед, която ще изпратя до главния държавен здравен инспектор за разрешение плановият прием да бъде преустановен от четвъртък – 25 януари“, съобщи д-р Димчева.

Изключения ще се правят за операциите на онкоболни, раждания, трансплантации и рехабилитации, подчертаха от Щаба.

Областният управител съобщи още, че се следи епидемиологичната обстановка в Пловдивско и в Южен централен регион, в който попада нашата област. В момента той се намира в Етап 1, но се очаква в следващите дни да премине във фаза 2.

По този повод Иванов е разпоредил на всички кметове общинските оперативни щабове да изготвят мерки. Те вече са изготвили и справки за предстоящите масови мероприятия, но на този етап не се предвижда тяхното отменяне. Контролът по спазване на мерките от органите на реда обаче ще бъде завишен.

Областният управител информира още, че РЗИ-Пловдив е започнала да изготвя справки за заболеваемостта в различните сегменти при децата по възрастови групи. Те са както следва 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.  Това ще бъде от полза при налагане на бъдещи мерки в нашия клъстер.

Д-р Димчева информира, че към днешна дата има хоспитализирани 20 деца. Както TrafficNews вече съобщи, сред тях има и три бебета под 1 година. Всички те са в стабилно състояние.

Три бебета под 1 годинка са заразени с COVID-19 в Пловдив286 са положителни проби от сутринта в областта