Новата вълна на COVID-19 засяга все повече деца. Само днес три бебета под 1 годинка в Пловдивска област са с положителен резултат от тестовете, научи TrafficNews. От 8 ч. сутринта до момента общо 34 деца до 18 години са се оказали заразени. Сред тях има и бебе на годинка и още едно на 2 години.

286 са положителни проби за днес в областта, около 23 на сто от тях са на деца до 18 години.

Областта разполага с 50 детски легла за неусложнени пациенти с коронавирус и 4 за интензивни грижи. Най-тежките случаи се лекуват в УМБАЛ „Св. Георги”.

Както вече съобщихме, Пловдивска област отбеляза нов антирекорд по заболеваемост на 14-дневна база - 961 на 100 000 души. За сравнение при предишния пик вчера бе 872 на 100 000 души. Само за изминалото денонощие в областта са регистрирани нови 737 случая. 

Нов антирекорд! Заболеваемостта в Пловдив на прага на психологическата граница от 1000 на 100 000 душиЗаради усложнената епидемична обстановка Йордан Иванов свиква днес Областен оперативен щаб

„Трудно се справяме с тези лавинообразно покачващи се случаи. На всеки от тези 737 души трябва да отделим по 10-15 минути, да ги поставим под карантина, да разпитаме за контактни лица. Затова стажант-лекари доброволци от УМБАЛ „Св. Георги” ще ни помагат за проучване на случаите, за което сме им много благодарни”, посочи пред наш репортер заместник - директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. 

Той отбеляза и още една тревожна тенденция – на фона на увеличаващите се новозаразени намаляват желаещите за имунизация. И призова хората да се ваксинират, защото това е единственият начин за справяне с пандемията.