5 компании и консорциуми са подали оферти  за разработване на План за устойчива градска мобилност.  Бъдещият план трябва да реши проблемите с трафика, както и  даде предложения най-добрите начини за предвижване в градска среда.

Това е втората обществена поръчка, която пуска Община Пловдив за стратегията. През декември градските власти прекратиха първата, тъй като имаше неточности в документацията.

Индиректно от Община Пловдив: Нямаме идея какъв е трафикът в Пловдив и как да се облекчиТодор Чонов прекрати поръчката за План за устойчива градска мобилност заради грешки в документацията

Новата поръчка е за 350 000 лева без ДДС, като почти всички участници са софийски фирми и консорциуми. Единственото пловдивско участие е фирмата „Дезира – С”  е в консорциум “ПУГМ – ПЛОВДИВ”. Компанията е на пътния инженер Гергана Кривошапкова, която е направила транспортната схема на Общия устройствен план на Пловдив. Тя е в участие с още две софийски фирми.

Други три от участниците са изцяло софийски -  обединение „ПУГМ Пловдив 2022“ с водещ участник „Инфрапроект консулт”, консорциум с водещ партньор „ Д енд Д консултинг”, фирмата „Байнъри”, а варненският участник е „Фрибул”.

Изискването към  бъдещия изпълнител по време на разработката на плана за градска мобилност, е той трябва да използва специализиран софтуер за транспортно моделиране, който да прогнозира въздействието от различни комбинации за проекти,мерки и действия.

Планът за устойчива градска мобилност задава основните насоки за устойчиво развитие на мобилността в града, както и възможностите за кандидатстване по европейски програми за финансиране развитието на обществения транспорт.  Чрез него ще се постигне устойчива градска транспортна система чрез:

-обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички;

-подобряване на безопасността и сигурността;

-намаляване на замърсяванията, парниковия ефект и консумацията на енергия;

-подобряване на ефективността и ефикасността на транспортирането на хора и стоки;

-повишаване на привлекателността и качеството на градската среда.

Документът дава възможност за планиране на градската мобилност във всичките нейни аспекти за плавен поток на трафика, безопасна и достъпна система на градски транспорт, по-екологично чист град.

ПУГМ ще бъде обвързан с предвидените за реализация компоненти от одобрени проекти на Община Пловдив за периода 2021-2027 г., финансирани по оперативните програми на ЕС.

Очакваните резултати от разработването на ПУГМ са свързани с разработване на интелигентни и устойчиви решения за управление на транспорта и трафика в градската среда; интегрирани, интермодални, устойчиви, достъпни и атрактивни транспортни решения и услуги; подобрена координация, планиране и управление на градската мобилност.

За целите на изработването на Плана за устойчива градска мобилност ще се направи проучване на транспортното поведение и нагласите на жителите на община Пловдив чрез извършване на анкета за установяване на дела на различните видове пътувания по вид транспорт (modal split).

10-те искания на Община Пловдив към бъдещата фирма са:

  1. Преглед на действащото законодателство в сферата на устойчивото развитие на градската мобилност и градска среда, както и документи, отнасящи се към тях в рамките на Община Пловдив
    2. Изработване на графично лого на ПУГМ
    3. Проучване и анализ на съществуващата ситуация
    4. Идентифициране на заинтересованите страни
    5. Визия на ПУГМ и концепция за развитие на основните направления на градската мобилност
    6. Предложения за проекти, мерки и действия
    7. Оценка на икономическите ползи от реализацията на ПУГМ
    8. Наблюдение и оценка на ПУГМ
    9. План за действие 2022 – 2026 г. и бюджет на Плана за действие
    10. Обществени консултации