Служителите на Регионалната здравна инспекция в Пловдив излязоха на протест днес. Лекари, лаборанти и здравни инспектори подкрепиха своите колеги от цялата страна, които са недоволни от обидно ниското заплащане.

„Разочаровани сме от цялостното отношение към нас. От самото начало ние се борим с пандемията от COVID-19, на първа линия сме, работихме извънредно. В същото време заплатите, които получаваме, не отговарят на извършваната от нас работа. Затова и много колеги напуснаха, а желаещи да заемат свободните позиции няма”, коментираха пред TrafficNews протестиращите. И посочиха, че месечните им възнаграждения са малко над минималната заплата.

„Заплащането ни е абсолютно недостойно за тази длъжност и за високите изисквания и отговорности, които имаме”, допълват служителите на РЗИ.

Те се чувстват обидени от думите на служебния министър на здравеопазването, че са единствените, за които няма законов механизъм за увеличаване на заплатите. Вчера Асен Меджидиев каза, че се търси начин за компенсация и се преговаря с Министерството на финансите.

Работещите в здравната инспекция настояват месечното им възнаграждение да бъде увеличено с между 30% и 50%. Те ще излизат на протест всеки ден, докато исканията им не бъдат чути.