Над 200 служители на Националният осигурителен институт в Пловдив спряха работа за 1 час днес, за да изразят недоволството си срещу ниското заплащане. Протестът е подкрепен от КНСБ и се провежда в цялата страна. Служителите на осигурителната система поискаха поне 30% увеличение на възнагражденията си, което по думите им са под средните за страната.

С лозунги и плакати "Стига вече работещи бедни", без служители, няма пенсии и обезщетения за безработица и болнични", работещите посочиха, че ако не бъдат чути ще преминат към ефективни стачни действия.

"Тук работят специалисти, хора с голяма натовареност работят с държавни пари. Отгоровността е голяма. Нито веднъж НОИ не беше споменато по време на пандемия и това е голяма обида за нас. Ние не спяхме работа, а нотоварването Средната заплата в системата е около 1400 лева. Не помним кога последно е имало индексация на заплатите, въпреки инфлацията", посочи Мариета Андонова, работеща от НОИ-Пловдив.

Оказва се, че няма предвидени пари в бюджета за увеличение на заплатите. 

"Основното, което предизвиква възмущение, а факта, че проектобюджета предвидените пари за увеличение на трудовите възнаграждения е точно нула. Няма как да приемем подобно нещо. Заплащането тук е като за нискоквалифициран труд. Това е едночасова предупредителна стачка. В случай на нечуваемост, служителите на НОИ ще преустановят трудови действия. Нека управляващите да се вслушат в гласа на работещите", посочи председателят на КНСБ-Пловдив Боян Бойкински.

Въпреки, че в двете сгради на НОИ - тази на бул. „Любен Каравелов” и на ул. „Скайлер”, се провежда процес, приемните за граждани продължават да приемат граждани, но в намален състав. Работещите са категорични, че ако не бъдат чути и исканията им не бъдат изпълнени - индексация минимум 30% със задна дата от 1 януари, ще спрат изцяло работа. Това на практика значи, че няма кой да обработва социалните плащания на пенсии болнични и компенсации за безработица.