Една от големите мечти на Пловдив е напът да се случи – градът да има модерна Математическа гимназия! Община Пловдив пусна обществена поръчка за проектирането и изграждането на новата сграда на елитното училище. Стойността й е 29 750 000 без ДДС, като в нея са включени всички дейности, необходими за функционирането на школото и обучението на децата.

Зам.-кметът по образование и дигитализация Владимир Темелков, който е възложител на поръчката, заяви, че се надява до 35 дни да има избран изпълнител.

„Това не просто една сграда, а всичко нужно за развитието на децата -  учебен корпус, администрация, аула, две спортни зали, спортни площадки, паркинг и много други. Новата сграда на Математическата гимназия ще е първото от трите чисто нови училища, които ще построим“, заяви Владимир Темелков. Той благодари на кмета Костадин Димитров и целия екип на Община Пловдив, както и на Министерството на образованието.  

Именно през техен проект бяха осигурени 7,5 млн. лева за стартирането на строителството. Темелков заяви, че това е достатъчно на този етап, като гарантира, че останалите средства за цялостното завършване на проекта ще бъдат осигурени.

Идейната концепция за МГ-то дойде след обявения „Трезор за умове“, чиято цел бе да се дадат разработки, на които да стъпи проектирането и изграждането му.

В стойността на поръчката е включено проектиране, авторски надзор и самите строително-монтажни дейности. След избор на изпълнител той ще има 220 дни да изготви прединвестиционни проучвания, идеен, а след това и техническия проект.  Оттам самите строителни дейности ще продължат поне 700 дни за всички дейности.

Учебните корпуси ще разполагат освен с класни стаи, също с центрове за „Млади изследователи“ и „Дигитални създатели“, както и собствена библиотека.

Спортният център ще има два физкултурни салона, фитнес, зала за хореография, многофункционална зала и басейн. На открито ще има две футболни игрища, както и такива за баскетбол и волейбол. Предвидена е и лекоатлетическа писта.  

Зелените площи около сградата, ще бъдат над 2000 кв.м, като ще има и паркинг и велостоянки.

Към инвестицията от 30 млн. лева трябва да се сложат и средствата, които Община Пловдив чака от „Развитие на регионите“ за продължението на бул. „Санкт Петербург“. Стойността му е 24 млн. лева, като той ще е основополагащ за развитието на цялата зона.

Пътната връзка за 24 млн. лева в Пловдив, която ще разтовари трафика и ще даде бъдеще на МГ-тоОбщина Пловдив вкара продължението на бул. „Санкт Петербург" в „Развитие на регионите"