Жителите на  Първенец се готвят за протест. Поводът е трагедията, която се разигра пред домовете им преди две вечери и завърши със смъртта на 22-годишен моторист.  Катастрофата се оказа последната капка в чашата на търпението им. Те настояват за спешно обезопасяване на отсечката, която се превърнала буквално в състезателна писта за автомобили и мотори.

Загиналият е  Йордан Лянин, който се ударил в кола. Младежът е бивш футболист в клуб „Брестовица”. Фаталният сблъсък става на централна улица в селото пред очите на десетки свидетели.

22-годишен от Брестовица е загиналият моторист в ПървенецЙордан бе запален по моторите от малък

„Причината за този сблъсък е отнемане на предимство и каране на висока скорост от страна на моториста. Това се случва докато един от съседите прави обратен завой на автобусната спирка. Моторисът в този момент се е вдигнал на задна гума, удря се странично в колата, като е бил и с неправилно поставена каска”, разказа пред Нова телевизия Мартин Крусев, който живее в близост до мястото на катастрофата. По думите му скоростта, която е вдигнал с мотора си загиналият, е поне 100-120 км/час.

Местните разказват още, че отсечката предразполага шофьорите да карат бързат и това не е първия инцидент в района. Поради тази причина са започнали подписка за поставянето на светофарна уредба, изкуствени неравности за ограничаване на скоростта и пешеходна пътека.

"На тази отсечка наистина скоростта, която вдигат шофьорите е по-голяма от ограничението. Пътят е от републиканската пътна мрежа, затова помолих хората да съберат подписка, за да можем да я внесем в съответните институции. Вече сме задействали нещата и сме предвидили да се сложат три изкуствени неравност", заяви кметът на община "Родопи" Павел Михайлов.

Припомняме, че предстои и рехабилитация на пътя.

Консорциум от три фирми ще ремонтира пътя Пловдив – Първенец за 5,8 млн. леваПътят от 5 км не е ремонтират от повече от 30 години