Минимум с 20-25 % ще се увеличат цените на  междуградските превози заради кризата с горивата. Единствено от Пловдив до София поскъпването на автобусните билети ще бъде символично - само с лев и ще се возим за 15 лв. Новата цена по маршрута Пловдив- Хисаря ще е 4,60 лв, до Карлово -5,20 лв.

Очаква се увеличението да стане факт от 15 март. 

В момента се изчисляват точните цифри и се подготвят анексите към сключените вече договори с общините в Пловдивска област, които са основен възложител.

Това обясни пред 24 часа Веселин Дошков – изпълнителен директор на една от основните транспортни фирми в Пловдивска област.

Компанията му вози пътници по над 40 извънградски маршрута. Автобусите му пътуват до почти всички села от Родопската яка - Марково, Храбрино, Цалапица, Брестник, Брестовица, Куклен, Белащица, покриват и линиите до Карлово, Хисаря, Пазарджик, Хасково и София.

„От 1 януари ръстът на разходите ни за гориво е 45 %, което ни води до големи загуби. Всеки ден забавяне на увеличението на билетите ни води до катастрофални резултати“, оплака се Дошков.

От началото на пандемията потокът от пътници по така наречените "селски линии" е намалял почти наполовина. "Заради ковид кризата много хора правят комбинации, пътуват вече с лични автомобили и се пазят" , обясни Дошков. В автобусите се возят главно ученици и социално слаби, обобщава транспортният шеф.