Големият син на проф. д-р Тоньо Шмилев – Илиян Шмилев, и приятелката му Ива са били сред първите, оказали помощ на пострадалите при катастрофата с автобус на автомагистрала "Тракия" в неделя.

„Гордея се с тях, защото такова нещо не се случва всеки ден, но те са реагирали правилно”, сподели пред TrafficNews  утвърденият специалист по детски болести и изявен експерт с над 45 години опит в диагностиката и лечението на белодробни заболявания при децата.

Илиян и Ива се връщали от морето. Оказали се на мястото на тежкия инцидент минути след като е станал. Без да се замислят спрели колата и започнали да помагат.

Илиян изваждал пострадалите от автобуса. Ива, която е магистър по здравни грижи и работи като анестезиологична реанимационна сестра, ги превързвала, обездвижвала, спирала кръвотечение.

„Имало е и други хора, които са помагали. Разбрах, че е имало и двама лекари, колеги, които са организирали нещата”, разказа проф. Шмилев.

Синът му не е наследил професията на своя баща и дядо. Той се занимава с предпечатна подготовка на медицинска литература. Въпреки това е реагирал изключително адекватно в тази ситуация. Ива пък е действала като професионалист и е оказала първа помощ на децата. Проф. Шмилев е горд от тяхната реакция.

„Това е присъщо на възпитани хора, които имат ангажимент да се притекат на помощ на пострадалите”, допълва педиатърът.

Припомняме, че инцидентът стана между 217 и 218 км на аутобана в посока София. Тежко пострадаха две деца, които бяха транспортирани в болница „Пирогов” в София. Двама възрастни и 12 деца пък бяха настанени в болницата в Стара Загора.

По-рано днес изпълнителният директор на „Пирогов” д-р Валентин Димитров съобщи, че двете деца са в стабилно, но тежко състояние. Те се намират в детска реанимация.

Проф. д-р Тоньо Шмилев