Започва сезонът на ремонтите в Пловдив и все повече домакинства се сблъскват с проблема за изхвърляне на строителни отпадъци.

Недоволни граждани сигнализираха в редакцията на TrafficNews, че в града няма поставени общински контейнери за строителни отпадъци, а пред сградата на ОП „Чистота” в квартал Кючук Париж се допуска изхвърляне на 1 кубически метър от домакинство. И там обаче поставените "лодки" са препълнени.

"Според служителите в предприятието контейнерите из града са премахнати и хората няма къде да изхвърлят строителни материали", споделя наш читател.

Доскоро контейнери тип „Лодка“ – 4 куб. м., за строителни отпадъци бяха поставени на 8 места в 6-те района на Пловдив, но по желание на гражданите поетапно са били премахнати, тъй като се образуват нерегламентирани сметища, обясниха от ОП „Чистота”.

Тук се сблъскваме и с парадокса на ситуацията - целта на контейнерите е да се предотврати нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, но наличието им води до образуване на нерегламентирани сметища.

Снимки: Архив

В момента в Пловдив има три места, на които домакинствата могат да изхвърлят строителни отпадъци и те се извозват редовно, коментираха от общинското предприятие. Едното е пред базата на „Чистота” на улица „Даме Груев“ №64 А, второто в Район Западен на улица „Дивна” №1, а третото е в Район Северен улица „Еледжик” №11 при обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез.

„В момента не се предвижда поставянето на повече контейнери в Пловдив”, коментира директорът на ОП „Чистота” Димитър Георгиев. 

„Хората, които искат да бъдат съвестни и да изхвърлят отпадъците си, трябва да обикалят града, за да използват някой от трите контейнера, или да наемат такъв, срещу заплащане. В следващия момент, ако се наеме контейнер, той незабавно започва да се използва от всички в района. Така се стига и до момента, в който хората започват да изхвърлят където им падне и градът заприличва на строителна площадка”, коментира пловдивчанин.

Припомняме, че в събота стартира голямото общоградско чистене на Пловдив, където се включиха хиляди хора в различни части на града.

„Призовахме пловдивчани да си изчистим града и да го запазим възможно по-дълго време чист. Длъжни сме да го направим, знаете природата не търпи вакуум, където е мръсно, тя го връща и към нас”, каза кметът Здравко Димитров при откриването на мероприятието. Той допълни, че пловдивчани са отговорни, като е сигурен, че ще се активизират, а и поиска след това да се запази максимално по-дълго време чист. 

За да се случи това обаче, очевидно трябва да съществува синхрон между институциите и граждание. Отговорността пада върху всички, а кой на кого пречи, остава въпрос на гледна точка.

Започна голямото чистене на Пловдив, Зико също запретна ръкавиПловдивчани са отговорни, нека по-дълго запазим града чист, каза Здравко Димитров