Тази година се навършват 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредица от събития, посветени на автора и неговия роман.

В Дом на културата „Борис Христов“ от 20 септември в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Д. Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов.

Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат на достъпен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов", отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

Предвидена е прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист, и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. В срещата ще участва и дъщерята на Димитър Димов – Теодора Димова, една от най-известните и четени съвременни български писателки, носителка на много награди, сред които Националната награда Христо Г. Данов за българска художествена литература през 2010 г. за романа „Марма, Мариам", литературната награда „Перото“ през 2020 г. за романа „Поразените“ и други.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „Тютюн“. В Европейския ден на езиците 26 септември в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.