Координационен център „Пловдив – Украйна”  е създаден от областния управител Йордан Иванов заедно с всички общини, институции и бизнеса. Той ще има за цел, да подкрепи бедстващите украински граждани, които идват в областта, както и да координира всички институции, по повод подкрепата на тези хора.

Това стана ясно след проведена среща на Иванов с представители на всички общини в областта, РУО, бизнесът и инспекцията по труда във връзка с очакваната бежанска вълна.  

В центъра ще се следи с какви ресурси разполага всяка една от общините за настаняване на украински граждани. В БЧК, където вече има подадени частни домове, които са на разположение за украинци, както се очакват още такива.

Открита е и денонощна телефонна линия  - 032 605 550, където всички граждани ще могат да получават информация за ситуацията, както и с какво могат да помогнат. Имейл адресът за връзка, информация и въпроси към центъра е oa@pd.government.bg

УМБАЛ „Пловдив” е предоставила 50 легла за възрастни и 10 детски и неонатологични легла, където бежанците, ще получават безплатно медицинска помощ. УМБАЛ „Св. Георги” също ще разкрие такива легла при необходимост.

„Няма да има нито едно дете, независимо от статута му, което да не бъде прието в образователната система”, заяви Петя Кантарджиев, която е ръководител на комисии в РУО. Тя обясни, че вече готови образци, които всеки родител може да попълни и детето му ще бъде прието в детска градина или училище.

Бизнесът също откликна, като са готовност да предоставят веднага на 100 души настаняване и работа. Голяма част от индустрията в Пловдив може да осигури работни места, според уменията и познанията на хората от Украйна.  От ВМЗ „Сопот” също са изявили желание да помогнат с работа и подслон.

Проблем към момента е трудовото законодателство, което трябва да се промени, за да може да се наемат хората.

Има осигурена в координация с центъра Пловдив-Украйна възможност за психологическа подкрепа на телефонен номер 0800 114 66.

Средства могат да бъдат дарени чрез SMS до номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Разкрита е и дарителска сметка на БЧК за пострадалите от кризата в Украйна: 

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД 

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

В ход е и процедура по протокола на Министерството на външните работи на България за иницииране на среща на областния управител на Пловдив област Йордан Иванов и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.