Общо 57 щата към общинските предприятия в Пловдив ще бъдат съкратени в следващите месеци.  От градската администрация са обявили новите правилници на предприятията, като до месец те ще влязат за гласуване в местния парламент.

Част от въпросните щатове са незаети, като с тях се блокира възможността за наемане на нови служители към съответните звена.  Реални съкращения обаче ще има, тъй като немалка част от щатовете са заети.

Най-много са в ОП „Паркиране и репатриране“, където се закриват 25 щатове на инкасатори в Синя зона.  Община Пловдив отдавна върви към намаляване и постепенно премахване на контрольорите в Синя зона за сметка на други начини за плащане. В мотивите е записано:

„ С промяната се цели оптимизиране на организационната структура и щатната численост на персонала, подобряване на приходосъбираемостта и ограничаване възможностите за злоупотреби от недобросъвестни служители чрез автоматизиране на таксуването.”

 На второ място по съкращения е ОП „Жилфонд”, като ще бъдат освободени 18 щата. 11 от тях са към ПК „Младост”. Басейнът се стопанисва именно от общинското предприятие, като почти всички щатни бройки не са заети. Другите 7 щата в предприятието са от „други икономически дейности”.

Три щата от „Общински пазари” и 1 от ОП „Дезинфекционна станция” са другите съкращения в плановете на градската администрация.

От „Градини и паркове” ще се освободят и от 10 сезонни работници, които са зачислени към структурата на общинското предприятие.  Към него работят общо 607 души, от които 547 са щатни бройки и 60 сезонни работници.