Бившият началник на криминалната група в районното управление в Стамболийски Дамян Капов е пробвал да обжалва в съда заповедта на вътрешния  министър  за отстраняването му от длъжност.  До въпросната заповед  се стигна през месец август , след жестокото убийство на Димитър Малинов от Цалапица, като в нея се гласеше, че инспектор Дамян Капов ще бъде отстранен  временно от длъжност „ разузнавач V степен в група   „Криминална полиция“ към РУ-Стамболийски, като му бъдат иззети служебната карта, личния знак и служебното оръжие. 

В мотиви на заповедта е посочено, че ако не бъде отстранен, заеманата длъжност оте него може да му даде  възможност да въздейства на граждани, да възпрепятства и затрудни разследването по дисциплинарното производство  срещу него. Прието е също така, че като разузнавач в сектор „Криминална полиция“ Капов е отговарял за района на село Цалапица, а в решението на Административен съд пише, че  се иска временното му отстраняване, защото е можел да оказва натиск върху близките на Малинов и други жители на селото, с което да попречел на разкриването на обективната истина.   

Според  Дамян Капов обаче, оспорената заповед е незаконосъобразна, поради това, че не е посочено защо се приема, че ако служителят продължава да изпълнява служебните си задължения това ще затрудни разкриването на обективната истина , поради което се иска нейната отмяна и присъждане на направените разноски.

Припомняме, че на 2-ри август министърът на вътрешните работи разпореди извършване на проверка за правомерността на действията на полицейските служители, свързани с извършеното  убийство в Цалапица.  

Проверката приключи! Наказват полицейски шефове заради убийството на Митко от ЦалапицаУстановени са допуснати съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията

Според  съда в оспорената заповед изрично е посочено, че жалбоподателят е разузнавач в група „Криминална полиция“ към РУ-Стамболийски и като такъв е бил длъжен да предотврати престъпления, както и да избягва грубо и непрофесионално отношение към близките на  Малинов . В съдебното решение пише още , че не е изпълнил тези свои служебни задължения е допуснал деяние, което не е етично за служител в МВР, като е уронил  престижа на службата и е осуетил своевременното разкриване на тежко криминално престъпление и задържане на извършителите. Това от своя страна е било предмет на многобройни репортажи, коментари в медиите от месец юли 2023 г. и до момента, както и повод за гражданско недоволство и купища протести.

Така Административният съд в Пловдив е отхвърлил жалбата на инспектор Капов. Разпоредено е било да му бъдат иззети служебната карта, личния знак и служебното оръжие, считано от датата на запознаване със заповедта.

Решението обаче може да се обжалва пред  Върховния административен съд.

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част

Укриватели или съучастници? Хронологията на едно жестоко убийство (II част)Нови кадри, изчистени с помощта на експерти, както и ключов свидетел