Допуснати са съществени пропуски и нарушения при реакцията на полицията след убийството в Цалапица. Това показа проверката, разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на 2 август, чийто резултати бяха оповестени днес. Именно заради тези пропуски установеният като извършител- Рангел Бизюрев е напуснал страната. Проверяващата комисия не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двама братя близнаци-  Валентин и Борислав Динкови , съпричастни към престъплението.

Констатирано е  недобро взаимодействие на ОДМВР – Пловдив и РУ – Стамболийски, както и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност.

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Едното, от което е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за тежко нарушение на служебната дисциплина.

Дисциплинарно производство е започнато и  срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски. То е  приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижа на службата".

Третото такова е срещу инспектор Дамян Капов също , който е бил в група "Криминална полиция" към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за "деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата". Служителят временно е отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

Припомняме, че от вчера районното в Стамболийски е оглавено от главен инспектор Венелин Костов, който до момента ръководеше Трето РПУ в Пловдив.

До тук се стигна след като жители на Цалапица постоянно организираха  протести след убийството на 24-годишния Димитър Малинов в края на юли. Жителите обвиниха полицията в Стамболийски и досегашният директор Ангел Керпиев.Към момента двамата близнаци, които са обвиняеми като помагачи в убийството са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента се намират в ареста към затвора в Пловдив. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.  

Припомняме, че в 1-ва част на разследването на GlasNews бе показана хорнологията на жестокото убийство, а тази неделя, очаквайте 2-ра част! 

Илинден за Митко: Хронологията на едно жестоко убийство ВИДЕОРазследване 1-ва част

Венелин Костов оглави районното в Стамболийски, ще връща доверието на местните хора в полициятаНачалникът бе представен пред състава от директора на ОД МВР ст. комисар Георги Чергов.