Община Пловдив пусна обществена поръчка за преустройство, реконструкция, основен ремонт, мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на Дом за стари хора „Свети Василий Велики“. Стойността на поръчката е за 11,8 млн. лева без ДДС, а оферти от строителните фирми ще се приемат до 8 ноември. Възложител е зам.-кметът Владимир Темелков. 

Средствата  са от Плана за възстановяване и устойчивост, като за цялата страна са заложени 182 млн. лева, с които да се обновят домовете за възрастни хора в 72 общини.

Общинският старчески дом е един е вторият по-големина в страната, като неговия капацитет е от 200 души. Персоналът, който се грижи за възрастните хора пък е от 72 души. Материалната база обаче не отговарят на съвременните условия за живот.

От документацията става ясно, че се предвиждат цялостни намеси в сградния фонд, рехабилитация на покривите, топлотехнически мероприятия, функционални промени в разпределенията по етажите, изграждане на достъпна среда, благоустрояване на имота и други дейности.

Сградите ще бъдат изцяло обновени, както и помещенията в тях. Проектното решение предвижда цялостно благоустрояване на имота, изграждане на кътове за отдих и групови занимания, зона за спорт, както и зони за игра на шах и отдих, в непосредствена близост до съществуваща дървена беседка се предвижда и изграждане на открита фитнес площадка с рехабилитационни уреди.

Също така обособяване на зони за рекреация с перголи, кът за игра на петанк с прилежаща нова дървена беседка, изграждане на нова алейна мрежа, реновация на ажурната ограда също.