Браншът на заведенията посрещна с остра позиция новината, че всички магазини могат да функционират свободно, стига да имат отделен самостоятелен вход към улица или паркинг и площта им да е заградена до 300 кв.м. 

"Ми не е гот! Току що беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. МОЛИМ!!! Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно… Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си… What the fuck!!!", реагираха от Българската асоциация на заведенията. 

От бранша настояват още за незабавно отваряне на заведенията.

"Щом няма проблем да работят магазините с преграждане на помещенията до 300 кв/м, ИЗИСКАВАМЕ НЕЗАБАВНО отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси с помещения до 300 кв/м, а тези с над 300 кв/м площ да работят по условията на големите магазини и преграждане на 300 кв/м от площта си. Както и работа в откритите търговски площи! По тези правила и партита на открито можем да правим без проблем.

На ни се подигравайте!!! Стига дискриминация и двойни аршини!!! Вие доказвате, че вашите три Д са: Демагогия, Дискриминация и Диктатура!"

Припомняме, че по-рано днес министърът на икономиката издаде нова заповед, с която позволи на практика на всички магазини извън моловете да функционират. При обявяване на мерките за 10-дневния локдаун една от забраните беше за магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв.м., но търговските вериги бързо намериха начин да функционират със служители пред вратата и ограждания. Днес той бе легализиран. 

Големите магазини в Пловдив си намериха "вратичка" за работа, обслужват с тротинеткиЕдин локдаун - много идеи е новият слоган на големите нехранителни магазини

Отварят нехранителните магазини над 300 кв. м., ето при какви условияРазрешава се и търговията на открито