Тук е опасно и взривоопасно. С тези думи работещи в пловдивско предприятие за производство на метални елементи и профили се свързаха с TrafficNews, за да съобщят за опасни условия на труд и според тях законови нарушения. 

"Няма питейна вода, нямаме чешма в цеха, нямаме обедна почивка, нито работни облекла и маски. Работим с газови бутилки без всякакви условия", това разказа Десислав Станоев, който работи на трудов договор към фирмата "Арт Ноуве" ЕООД. По думите му обаче не всички негови колеги са легално назначени.

Атанас Гугутков твърди, че от 9 месеца работи за "Арт Ноуве", но няма трудов договор. Производственото звено на пловдивското дружество се помещава на територията на бившия гигант Ален Мак - на бул. "Васил Левски" 146А. Собственик според търговския регистър е Славейка Минкова Кадънкова – Джугаланова, но и двамата мъже твърдят, че дружеството реално се управлява от съпруга ѝ Васил Джугаланов. 

"Непрекъснато настоявам да бъда назначен легално и два пъти месечно шефът ми казва, че ще ме назначи. После обаче се отмята. Иначе ми плаща всяка седмица в петък по 500 лева на ръка", твърди пред наш репортер Гугутков. 

Мъжът представя видеа, на които ясно се виждат условията за труд - липсва мивка, в цеха цари неразбория, не се виждат кътове за отдих. По думите му нормални санитарни условия липсват. 

"Дори сапун нямаме много пъти. Нямаме място за почивка, но ние и почивки нямаме. Не мога да ползвам отпуск, нито съм осигурен, ако се разболея съм в безизходица", посочи Гугутков. 

Работодателят им Васил Джугаланов обаче има друга версия. Той твърди, че е изпробвал Гугутков, който посетил цеха, за да покаже какво умее. Искал да го назначи, но Гугутков злоупотребявал с алкохола и не се явявал на работа. 

"Това лице не работи постоянно. Взех го за пробен период да видя какво може да работи. За съжаление, не е лошо момче, познаваме се с него от преди, но той пие. Даже преди Нова година смятах да го назнача във фирмата официално, но той не дойде две седмици на работа - не се появи да си вземе договора, да го назначим. Съпругата ми каза, не може, който не идва на работа, да го назначим. Той има сериозен проблем с алкохола, той пие. Носи на работа алкохол, другите момчета казват, че това не може да бъде. Той не е сериозен човек, на който може да се разчита", посочи Джугаланов и отрече Гугутков да работи в цеха от 9 месеца. 

На въпрос получава ли Гугутков всяка седмица по 500 лева на ръка, Джугаланов отговори:

"Той е идвал един път и е получил там някакви пари. Но не е това, което той казва. Какво е получавал? Той не е идвал на работа, за да получава... Колегата му Десислав, който е назначен официално, който също не идва редовно на работа... От Нова година насам 3 дни дойде и се чудя какво да правя с него. Фирмата трябва да му плаща някакви задължения от Пазарджик от съда затова, че той не е бил коректен с институциите. Фирмата трябва да плаща излишни пари, които той не си е внесъл, когато трябва".

После обаче допълни отново, че неколкократно е казал на Гугутков да си донесе документите, за да го назначи. 

"На Атанас Гугутков сто хиляди пъти му казах: "Наско, донеси си документите, и ще те назнача". Той не работи, в момента не е на работа. Аз не го назначавам, защото той не идва на работа. Не знам тези хора двама какво.. пийват си, наговарят се, настройват се срещу нас. Не знам защо. Казах му, че ще го назнача в момента, в който съм сиурен, че ще бъде сериозен. Не съм го назначил досега и не е работил кой знае колко - идвал е няколко пъти. След Нова година дойде два пъти да покаже какво може и му казах да си донесе документите, но той не идва", посочи Джугаланов.

Той отрече, че не се предоставят предпазни маски. 

"Ние сме железарска фирма имаме маски шлемове, ръкавици, очела. Всичко им давам. Някои ги ползват, други - не мога да задължа. Общо взето аз отговарям за фирмата, съпругата ми е собственик на фирмата, но производството го движа аз. За условията на труд е под въпрос. Има много фирми, които се занимават с ковано желязо, в които условията не са много по добри. Условията са такива, каквито са. Има всякакви предпазни маски. Ние работим по 5-6 часа, не работим по 8 часа като другите фирми. Получават добро възнаграждение. Да, работим с газови бутилки, заваряваме. Няма как да има взривоопасни дейности. Не се притеснявайте, от колко години работя тази работа. Около нас няма горивни материали. Е, условията не са като в германските цехове, но аз съм под наем, не мога да си позволя да правя кой знае какви подобрения", посочи Джугаланов. 

Той се съгласи, че няма регулирани почивки, но посочи, че служителите му пушат, а и "на никой не е забранявал, да яде". 

От своя страна Гугутков посочи, че да обвиниш някой, че е пияница е "най-лесното оправдание". Той още веднъж бе категоричен, че е работил от 9 месеца и посочи, че вече се е консултирал с адвокат и ще търси отговорност от фирмата. 

"Искаме хората да не бягат от родината ни и да имат нормални условия за труд тук", категорични са и двамата работници.

Днес Инспекцията по труда е била на проверка в халето и е издала предписание на собственичката. Според служителите, а и според собственика, инспекторите са открили нередности в работната среда относно безопасността. Джугаланов потвърди, че са забелязали нередност в кабели и други неща в обекта. 

Вижте какво още разказаха пред TrafficNews Гугутков и Джугаланов: