Окръжна прокуратура – Пловдив образува досъдебно производство за безстопанственост във връзка с изпълнение на договор за изграждане, внедряване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Разследването е за възможни престъпления от длъжностни лица в периода 2015-2016 година, за това, че не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнение на договор с „Индра”. Поради това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив – престъпление по чл. 219 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Въпросният период е в мандата на Иван Тотев, а зам.-кмет по транспорт бе Златин Велев. Шеф на ОКТ, който движеше проекта бе Борислав Кръстев. 

Разследването ще бъде възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив.

В хода на досъдебното производство, по указания на наблюдаващия прокурор, ще се установяват факти и обстоятелствата около изграждането, приемането, тестването и последващото ползване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) в Община Пловдив и причината за продължаващата й непълна функционалност към момента.

Първоначално предвиденият от закона срок за приключване на досъдебното производство е двумесечен.

Припомняме, че преди дни се проведе акции на прокуратурата и Икономическа полиция,която разследва злоупотреби и възможни данъчни престъпления от превозвачите и действията на общинските власти.

Акция! Полиция претърсва офисите на автобусните превозвачи в ПловдивИзземват документи във връзка с евентуално извършени данъчни престъпления

Превозвачите в Пловдив за акцията на полицията: Отдавна ги чакаме, не сме изненаданиПетко Ангелов и Димитър Чолаков заявиха, че нямат притеснения за проверките на полицията