Окръжна прокуратура - Пловдив  ще удължи срока на досъдебно производство за безстопанственост от длъжностни лица, на които е била поверена системата на „Индра”, съобщиха от обвинението за TrafficNews.  

Разследването стартира в края на август за това,  че през периода 2015 г.- 2016 г. от длъжностни лица  не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнението на проекта - „Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за управление на градския транспорт (СУГТ). От това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив – престъпление по чл. 219 ал. 1 от Наказателния кодекс, което предвижда до 6 години затвор.

От прокуратурата съобщиха, че към момента разследването е в активна фаза, като са събрани значителни по обем материали, изискана е документация от фирми и институции, имащи отношение към проекта и се разпитват свидетели.

Срокът за приключване на разследването е 28 февруари 2021 г.но предвид изключителната правна и фактическа сложност на делото, той ще бъде продължен, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Въпросният период е в мандата на Иван Тотев, а зам.-кмет по транспорт бе Златин Велев. Шеф на ОКТ, който движеше проекта бе Борислав Кръстев. 

Припомняме, че в петък в ОКТ бе даден брифинг от зам.-кмета Тодор Чонов, който заяви, че изключват апаратите на „Индра” за билети в автобусите и по спирките.  През март приключва и 5-годишната устойчивост на проекта, като тогава може да се правят промени по системата. В същото време Община Пловдив подготвя иск за 1,5 млн. лева към испанската фирма, като сумата може да стане още по-голяма.

Изключват ел системата за таксуване в автобусите в Пловдив, чакаме нова фирма да я пуснеОбщина Пловдив съди Индра за 1,5 млн. лева, очаква се искът да стане по-голям

Системата за градския транспорт от „Индра” бе приета от Община Пловдив 16.12.2015 година с приемо-предавателен протокол, разписан от тогавашния зам.-кмет Златин Велев и координатора на проекта инж. Алфонсо Дорая. Това означава, че от този момент системата е изрядна и тя функционира. Разбира се, подобно нещо нямаше, но от този момента нататък започна да тече гаранцията.

На 28.04.2016 година в Центъра за управление на градския транспорт, възниква инцидент – противопожарната системата по незнайни причини се пуска, с което уврежда двата сървъра, а базата данни е почти унищожена. И до днес не се знае какво се случило в тази нощ, като от Община Пловдив пускат сигнал в прокуратурата заради инцидента, по който в момента върви разследването.

Спецпрокуратурата се зае с ел таксуването и системата за градския транспорт в ПловдивОбвинителите започват проверка на това как са изхарчени 41 млн. лева по Транспортния проект