Националната здравноосигурителна каса вече не заплаща COVID пътеката на болници без интензивно отделение. Това съобщи пред TrafficNews управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров. Промяната е от 1 април, след отпадане на извънредната епидемична обстановка.

„Въпреки това в момента ние имаме COVID пациенти и продължават да идват и нова. Заболеваемостта в страната не е нулева”, сигнализира проф. Петров.

Сега общинската болница ще трябва със собствени средства да финансира лечението на болните. И е изправена пред дилемата или да връща пациенти, или да ги насочва към Отделението по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги”.

Цялото интервю по темата вижте във видеото:

 

Припомняме, че след намаляване на случаите пловдивските болници започнаха да закриват COVID отделения. Все още в 17 лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус, но за последната седмица леглата в тях са намалени с 14%, показват последните данни на Националната здравноосигурителна каса. Така болниците разполагат с 460 COVID легла, от които заети са 208.

Пловдив и регионът първи влизат в Етап 0, закриват COVID отделенияСпряна е COVID пътеката на НЗОК за болници без инфекциозно отделение