Регионът, в който попада Пловдивска област, първи ще влезе в етап 0 от плана за справяне с COVID пандемията. Според картата за заетост на интензивните легла това ще стане още тази седмица. Това означава, че в региона, в който влизат също Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, на практика почти няма да има болни с коронавирус, които се нуждаят от интензивно лечение.

На двуседмична база заболеваемостта в Пловдивско пада до 184 на 100 000 души. Областта все още е в жълтата COVID зона, но за последното денонощие новите случаи са само 9. Две от областите в нашата зона – Кърджали и Пазарджик, вече са оцветени в зелено, тъй като заболелите там са под 100 на 100 000 души. В момента Хасково е с най-много заразени в клъстера – 239 на 100 000.

След намаляване на случаите пловдивските болници започнаха да закриват COVID отделения. Все още в 17 лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус, но за последната седмица леглата в тях са намалени с 14%, показват последните данни на Националната здравноосигурителна каса. Така болниците разполагат с 460 COVID легла, от които заети са 208.

Междувременно НЗОК е спряла да заплаща пътеката за лечение на COVID болни на болниците, които нямат инфекциозни заведения, съобщи управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров. Той обясни, че в общинската болница все още функционират 10 легла, но лечението на тези пациенти ще бъде изцяло за сметка на болницата.

Най-вероятно това ще принуди и останалите болници, които не разполагат с инфекциозни отделения, да закрият COVID отделенията си.