Сериозно облекчаване на трафика на ключовия възел на кръговото на Водната палата се очаква след осъществяване на пробива, който община Пловдив предвижда да изгради. Това става ясно и от данните, които са анализирани на база едноседмично видеонаблюдение на локацията от Центъра за управление на трафика към ОП „Организация и контрол по транспорта”. Днес заедно със заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев и експерти, кметът Здравко Димитров направи оглед на мястото. Според данните от камерите в работни дни автомобилите в двупосочното движение по оста север-юг по бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ попадат в сериозни задръствания.

Според заместник-кмета Тодор Чонов след пълното обследване на данните от трафика до няколко седмици следва да се пристъпи към стартиране на различните фази от проекта. Заместник-кметът по строителството Пламен Райчев обясни, че до 10 дни общината ще подпише договор с изпълнителя, след което следва 90-дневен период за проектиране, в който да бъде представена идейната концепция и техническия проект за пробива.

В поръчката е заложено идейната разработка първо да бъде представена в общината, и пред Обществения съвет, който бе създаден специално, за да контролира разходването на средствата по заема, който общината изтегли за реализацията на проекта. Желанието на Здравко Димитров е да има широка дискусия и обсъждане на инфраструктурното съоръжение  още преди да е стартирала реализацията му. Целта е експертните оценки да бъдат нанесени като корекция още на идейно ниво.

Кметът ще се срещне с проектантите, представители на браншовите организации и всички експертни страни по темата. Стойността на строително-монтажните дейности на проекта „Пробив на Водна палата – Транспортен възел на две нива за връзка на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица – юг“  възлиза на 9,2 млн. лв. и трябва да приключи до края на 2023 година.