Делегация от популярни румънски блогъри и инфлуенсъри гостуваха в града под тепетата по покана на община Пловдив и Сдружението на пловдивските хотелиери. Целта на техния тридневен престой бе да се запознаят с богатото културно - историческо наследство и възможностите за туризъм, които Пловдив предлага, и да споделят своите впечатления пред своята аудитория от над 115 000 последователи. 

Румънските гости бяха посрещнати от Пламен Панов, заместник-кмет с ресор "Култура, археология и туризъм". В разговора си с тях той отбеляза, че България  е сред предпочитаните от румънските туристи дестинации, а по отношение на Пловдив, северната ни съседка попада в топ 10 на държавите за входящ туризъм през 2023 г.

Заместник-кметът подчерта също, че Румъния е стратегически пазар за Пловдив и е необходимо да се води последователна политика за насърчаване на пътуванията и предлагането на качествен туристически продукт.

Наситената и разнообразна програма, изготвена от  Дирекция "Туризъм" включваше посещение на водещите туристически атракции и събития от календара на Община Пловдив.

По  време на своята обиколка, румънските гости имаха възможност да се докоснат до историята на древния и вечен Пловдив, като посетиха Античния форум на Филипопол, Епископската базилика, Главната улица, Сахат тепе, Регионален етнографски музей, Римски стадион, възрожденските къщи в Стария град и др.

Очаквано възхищение у тях предизвика една от емблемите на Пловдив -Античния театър, в който успяха да се насладят и на концерт на Марио Бионди. В двора на къща Хиндлиян гостите бяха посрещнати с фолклорна програма, а автентичната сграда ги очарова с архитектурата си, художествено-декоративната украса и цветен интериор. Музейната аптека Хипократ също привлече вниманието им, като  особен интерес провокираха старинните рецепти, които и до днес се използват в народната медицина. 

Като съпътстващи атракции в програмата бяха включени разходка с драконовите лодки на Гребната база и дегустация на подбрани сортове вина от Пловдивски регион. За положителните емоции и преживявания по време на престоя на румънските гости се погрижиха и местата за настаняване, в които бяха посрещнати, както и вълнуващите кулинарни предложения на ресторантите. 

Публикациите, снимките и клипове, които съпътстваха посещението на румънските инфлуенсъри, ще бъдат включени в информационно-туристическите им блогове и социални мрежи, които се радват на голям интерес в Румъния.