Почина проф.д-р Асен Асенов Карталов - доктор на философските науки. Роден през 1932 год. в град Ракитово. Завършва Първа мъжка гимназия в град Пловдив. Завършва СУ "Климент Охридски", Философски факултет. Професор Карталов е хабилитиран преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" в катедра "Философо-исторически науки", доктор по Диалектология.

Той е един от любимите преподаватели, на студенти от всички курсове и специалности. За него ПУ „Паисий Хилендарски" е дом, където се среща с колегите си и със студентите.

Като “трите лудости” в живота си професорът определя четенето на книги, общуването с изкуството и туризма. Освен “лудост” по своите увлечения споделя и безпокойството си от нечетенето на книги, непознаването на изкуството - театър, опера, балет, концертна музика и варварското отношение на хората към природата.

С Решение №208/31.01.2005 год. е обявен за „Почетен гражданин“ на Ракитово. Община Ракитово изказва искрени съболезнования на близките на проф. Карталов.

Погребението ще се извърши по негово желание в Ракитово. Поклонението ще бъде на днес 27.10.2023 г. на Гробищен парк –Ракитово от 14:00 до 15:00 часа.