Най-големите проблеми на пловдивските  общини са ВиК мрежата, както и пътната инфраструктура. Именно те са били поставени на среща между новия областен управител  Илия Зюмбилев и общинските кметове.

Областният управител даде брифинг след срещата, като избори основните акценти в нея. Общините са поискали от Зюмбилев съдействие за проекти, които не подлежат на европейско финансиране, но са твърде големи, за да може да се направят през местния бюджет.  Проектите касаят преди всичко водоснабдителната и канализационната мрежа, както и пътната инфраструктура.

Бил е изготвен и списък с проекти, като ще се търси съдействие част от тях да бъдат сложени като приоритетни за АПИ и „ВиК – холдинга”.

Също така е било обсъждано да се предложат законодателни промени, свързани с начина на определянето на цената на водата.

„Ще търсим съдействие през парламентарни групи да се внесе законопроект, който да ограничи  ВиК дружествата да вдигат цената на водата, като обосновават инвестиции в мрежата си, които са по европейски програми, целево държавно или общинско финансиране”, обясни областният управител. По думите му не е справедливо от ВиК да слагат в бизнес плановете си такъв тип инвестиции, които са безвъзмездни и след  това да оправдават увеличението на цената на водата с тях, а това е услуга, която има преди всичко и социален характер.

Околовръстното шосе е друг приоритет, който е поставен  от Община Пловдив. По думите му скоро може да започне изграждането на новия лъч, който ще свърже Асновградско шосе със Скобелева майка.