Община Пловдив е одобрена за получаването на близо 40 млн. лева за борба с мръсния въздух през новия програмен период, заяви зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Той обясни, че е трябвало  да се подготви тежка апликационна форма и да се направят и обявят обществени поръчки.

„Това, което мога да кажа е, че Пловдив ще бъде в големия проект за подмяна на печките с твърдо гориво с нови възможности за отопление. В този период и за него ще бъдат предоставени 28 милиона лева. Това е нещо , което беше изключително важно за нас , защото трябваше да влезем в този срок. Голяма част от общините не успяха да влязат”, заяви Тимчев. Новото е, че освен климатици и печки на газ и пелети,  може да се кандидатства и за термопомпи.

Към този проект Пловдив ще получи и 10 милиона лева допълнително за  така наречените „кални петна”. Това са сухите зони, които се намират в междублоковите пространства.  С парите ще се проектират зоните, като се затревят, зацветят и ще се сложат поливните системи.

Също така Административния съд е отхвърлил финансовата корекция от 25% за първия проект, който е за подмяната на кюмбетата с климатици.

„При това положение ние разполагаме с достатъчно средства, за да платим на фирмите до 31-ви декември.  Лично ще се видя с колегите, които предстои следващия период да управляват и ще им предам нещата такива каквито са, за да няма никакъв луфт в работата”, каза Тимчев. 

Другата сериозна задача са зоните за ниска емисия, които през 2024 година вече трябва  да влязат във ход. Целта е с подмяната на печките и със зоната за ниски емисии да се доближи Пловдив до първоначалните критерий за чист въздух.