Камери от най-ново поколение, които ще имат и лицево разпознаване, ще бъдат разположени на десетки места в Пловдив с цел превенция на престъпността и противообществените прояви. В момента техническото задание за обществената поръчка се изготвя, а след това тя ще бъде пусната, заяви зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.

Първоначалната идея бе да се направи една обща мегапоръчка за видеонаблюдение,  градски транспорт и платеното паркиране, но след това градските власти са се отказали от нея.

„ Решихме да разделим поръчката, защото първо трябва да изградим новата сграда за структурите на сигурността, която  ще бъде в бившето ДКЦ VI на улица „Любен Каравелов”. В момента все още текат процедурите по смяна на предназначението на имота, а след това трябва да се направи и ремонт, както и да се оборудва” заяви Йордан Ставрев.

Община Пловдив пусна поръчката за транспорта, която е за надграждане на системата на „Индра”, както и тази за спиране в Синя зона. Тя е на стойност от 13 млн. лева, като вече се обжалва в КЗК.

Големи компании блокираха поръчката за 12 млн. лева за градския транспорт в ПловдивДве жалби в КЗК срещу условията на поръчката бяха пуснати още в самото начало на проекта

Поръчката за мащабно изграждане на видеонаблюдение вероятно ще бъде на инженеринг. В нея ще се заложи и центъра за наблюдение, като в него ще се интегрират и всички останали общински камери.

„Идеята ни е да обхванем всяка една основна точка в Пловдив – не само в централна градска част. Комуникираме с полицията, кои са местата, на които трябва да се поставят камери, за да се предотвратят престъпления и посегателства, както и там където има концентрация на престъпления. Това ще обхваща основни булеварди, паркове и други обществени места”, каза зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.

Освен камери за лицево разпознаване, желанието на Община Пловдив е да се сложат и такива за скорост по основните булеварди. По този начин с двете системи ще се следи не само за  превишаването на скоростта, но и за  други пътни нарушения.  Камерите ще се ползват и от полицията за разкриване на престъпления.

Зам.-кметът по сигурността обясни, че искат да се прекарат и над 600 км оптични кабели, като се направят и сървъри в новата сграда по сигурност.  Така градската администрация сама ще бъде доставчик на интернет услуги към себе си, което ще е значително по-малко като разход, а освен това мрежата ще е по-сигурна и бърза.