„Хората от „Родопи” и „Марица” ползват преди всичко детски градини в конкретните общини, поради това постоянно ги разширяваме и предвиждаме нови”, заяви кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Повод за това бе изказване на кмета на Пловдив Здравко Димитров от днес, в което каза, че „не е чул” в двете общинни да строят нови забавачки.

Зико за „Родопи” и „Марица”: Казват, че се развиват, а не съм чул да строят детски градиниБизнес сдружение строи със собствени средства нова забавачка под тепетата

„Разбирам, че Здравко Димитров страда за Община „Родопи” като несподелена любов, която го преследва навсякъде. Но искам да внеса малко светлина относно изнесените факти от него за детските градини. Предполагам, че не е информиран за данните. В момента строим детска градина в Браниполе за 4,6 млн. лева, направихме нови ясли в Ягодово и Брестник. В момента имаме готови проекти за разширение на детската градина в Марково, строеж на нова градина в Крумово,  като проектираме и разширение в Първенец, със собствени средства  ще разширим и тази в Златитрап.  Имаме и намерение да проектираме строеж на нова детска градина в Белащица”, каза Михайлов. Той обясни, че „Родопи” постоянно увеличава своето население, като за 2020 година е била на първо място по механичен прираст в абсолютно число за цялата страна.

Детската градина в Браниполе, която се строи

„ Хората, които живеят в „Родопи” предпочитат градините в „Родопи” и записват тук децата си. За това постоянно строим нови. В Пловдив все по-често ползват градините хората от Кърджали, Хасково, Смолян и Пазарджик.  Известният журналист Сидни Харис казва, че голямата цел на образованието е да  превръща огледалата в прозорци.  Мисля, че вече сме стигнали да гледаме през прозорците за това инвестираме в образование”, каза Павел Михайлов.

Относно обвиненията за това, че мръсният въздух в Пловдив се дължи и отчасти на печките на твърдо гориво от „Родопи”, Михайлов заяви, че това не отговаря на истината.

„Да не би в Кючука да няма печки на твърдо гориво? В Родопската яка все по-малко са хората, които ползват такъв тип отопление като въглища и други замърсители. Много хора имат фотоволтаични системи, някои са на газ, а много ползват климатици.  Мотивите на кмета на Пловдив за тези изказвания са да се оправдае,  че има глоба”, каза кметът на „Родопи”.

Това, по което общината работи активно е спирането на кариерата в Белащица, която в действителност дава отражение върху въздуха в целия регион. Според Михайлов съвсем скоро там ще има положителна развръзка.

Кметът: В Пловдив сме в кръгова отбрана, глобяват мен заради кюмбетата в „Родопи” и КЦМДържавата трябва да се намеси в борбата с мръсния въздух ,заяви Здравко Димитров