Бедствие на Черноморието продължава, пътища, хотели, къмпинги и мостове са под вода. Към този момент първите етажи  на хотели в Царево са залети, а в стаите има по 50-60 см вода, съобщиха читатели до TrafficNews.

От кадри изпратени до медията ни се вижда как в залят цял басейн на хотел в Царево, а от водата се показва само част от металния помощник за стълбата му. Малко момиченце използва леглото като остров, където чака с кучето си.  Морето също продължава да е изключително бурно, а на един от плажовете в Царево е отнесено цяло заведение, заснеха още бедстващи. По улиците,  при най- засегнатите части, водата вече закрива и капаците на автомобили.

 Първата линия на южния плаж в Китен също е изядена от морето, а река Караагач е преляла и стигнала до последна линия каравани на къмпинг "Китен". Към момента целият къмпинг е под вода, а хората оставят караваните си и се опитват да се евакуират. Някои от тях се предвижват с лодки, други със съпове.

Живеещи в Китен споделиха пред медията ни, че къщите, намиращи се по високите части на населеното място, не са наводнени, затова хора от там са се запътили в помощ на бедстващите хора.

Преливат още Дяволска река край Приморско и Велека край Синеморец, нивото на Ропотамо също е повишено. Улиците на  Созопол също започват да се наводняват. 

Преди близо десет минути приключи и заседанието на Общински кризисен щаб в Царево с участието на областния управител на Бургас г-н Пламен Янев: 

Продължава бедственото положение на територията на цялата община.

Организирана е евакуация за всички бедстващи лица.

Предприети са действия за източване на язовир Хаджи Яне и непрекъснато наблюдение на язовир Потурнашки. Към момента няма опасност от авария на язовирните стени.

Предприема се организация с високопроходима техника да се транспортират децата, които живеят в кв. "Василико" от ДГ "Ален Мак" до домовете им.

Напълно откъснати, заради разрушени мостове са  Ахтопол, Варвара,  Синеморец и Резово.

Към момента се издирват 3 лица, с които няма връзка и има данни, че са пострадали.

Призоваваме за съпричастност и търпение. На този етап не трябва да се предприемат доброволчески инициативи, защото ситуацията е бедствена и опасна. Доброволци ще са необходими на следващ етап за преодоляване на последствията.

В 18 часа ще се проведе Кризисен щаб с премиера на Република България акад. Николай Денков.

 

@trafficnews Бедствие на Черноморието! Евакуират хората в Царево със сирени. #trafficnewsbg #Plovdiv #Bulgaria #fy ♬ original sound - Trafficnews