Кой е отговорен за изчезването на 4-годишната Ева? Това е въпросът, който всички си задават, след като днес Десислава Ахрянова откри детето да се лута само по улиците на Пловдив. 

Разковничето, разбира се, е детското заведение, отговаряло за Ева. Оказва се обаче, че този проблем няма еднозначен отговор. Или поне не според директорката на частната Монтесори детска градина "Вълшебство" Виолета Жекова. Майката на детето потвърди, че момиченцето посещава въпросното заведение. Ахрянова посочи, че една от възпитателките, на които е предала Ева е именно Виолета.

Самата Виолета обаче не просто отрече пред наш репортер да има общо със случая, а гневно заяви, че това е тормоз спрямо нея - не познава въпросното дете и такова няма записано в частната детска градина „Вълшебство“, която тя управлява.

Ние разполагаме с телефонен разговор с госпожа Жекова, който за момента няма да публикуваме, но ето какво каза Жекова:

„Обясних на вашия колега, че нямаме такова дете при нас. Има друг Монтесори център, който се нарича със същото име, но това не сме ние. Защо постоянно ни звъните. Това просто е... в момента не знам как да се изразя. Нали ви обясних, всеки може да каже такова нещо, това е тормоз. Нямаме общо със случая. Не е записано в детска градина "Вълшебство", нямаме такова дете. От инспектората ни се обадиха, подали сме същата информация. Извинявайте, но в момента трябва да работим с децата. Може ли да приключим разговора? Работим с децата в момента“, каза Жекова. 

Преди да затвори я попитахме как е възможно детето да е предадено на нея, ако тя няма нищо общо - дали тя е била във въпросния парк и познава ли 4-годишната Ева: 

"Вие бяхте ли там да видите дали е предадена на нас. Жената може да казва много работи. Според мен психически не е добре тази жена, може ли такава клевета! Може и да сме били там, но това не значи, че имаме общо с този случай. Трябва ли сега да ви отговарям на въпросите? Майката на детето каквото е нужно, ще направи. Това дете не е записано при нас", посочи още Жекова. 

На въпрос познава ли това дете тя каза: "Не знам за кое дете става дума". Ние отговорихме " Ева се казва, на 4 години", а Жекова категорично отрече да познава такова дете. Което обаче се оказа лъжа

Наша проверка показа, че в страница във Фейсбук, озаглавена „За децата с любов“, в която детската градина качва снимки от занимания на възпитаниците си, Виолета Жекова позира с Ева и с нейната група. Минути, след като разговаряхме с Жекова и свалихме снимката, страницата беше изтрита от Фейсбук.

Припомняме, че по времето, по което 4-годишното дете е намерено, децата от групата на Ева били заведени да си играят в парка на Цар-Симеоновата градина, както по-късно разбрахме това се случва всеки ден от 10:30 до 12:30, тъй като частната монтесори детска градина "Вълшебство" няма собствен двор. Майки от района споделят, че това е единствената детска градина, която води децата в парка, още повече, че общинските детски градини използват само личните си площадки за целта. 

Престъпно нехайство! Пловдивчанка намери 4-годишно дете, загубено от детска градинаОчакват се родители на детето

В същото време самата Ева е забелязана на пътното платно пред Общински съвет Пловдив на ул. "Авксентий Велешки" от госпожа Ахрянова. Тя издърпала детето на тротоара, докато коли фучат по улицата. 

Вече ви разказвахме в колко покъртително състояние е открила 4-годишното момиченце - облято в сълзи и шокирано, с разменени обувки на крачетата. 

"Отне ми повече от половин час да успокоя детето, за да разбера как се е оказало само", посочи Ахрянова пред TrafficNews. 

Тя разбира от детето, че от детската градина всеки ден ги водят в парка и завежда детето там. На място среща учителките на Ева, като една от тях тя нарича Вили. Възпитателките видимо не били разбрали, че едно дете липсва и отказали да се свържат с майката.

 „Не е необходимо. Нека не ги притесняваме“, отговорили те на Ахрянова.  Иначе възпитателките отказали да коментират случая. Малко по-късно едната учителка дошла при нея и ѝ обяснила, че детето било оставено при логопед и то явно е избягало от там.

Очевидка на спасяването на малката Ева също разказа пред TrafficNews за случилото се.

„Децата вървяха в група, а момиченцето беше изостанало след тях. Всеки ден по това време минават от тук и познавам децата по физиономия. Явно са го забравили. Затова и упътих жената (Ахрянова) къде да търси учителките", посочи възрастната очевидка. 

От своя страна малката Ева е разказала, че е отишла до тоалетна, но се оказала изоставена, и е тръгнала да търси групичката си към обичайното място на игра.

Историите на момиченцето и учителките се разминават, тъй като те твърдят, че детето е било оставено на логопед в центъра.

Репортер на TrafficNews се свърза с майката на 4-годишната Ева, която потвърди за случилото се, както и че детето посещава частна детска градина "Вълшебство", но все още е в шок и не пожела да разказва допълнителни подробности. 

Междувременно проверка на TrafficNews показа, че Виолета Жекова е представена като детски и монтесори учител на деца от 3-6 г. с AMI диплома от Mюнхен, Германия. В биографията ѝ пише, че от 2014 г. е управител и монтесори учител в детски монтесори център “Вълшебство” гр.Пловдив. В Търговски регистър фигурира името ѝ като собственик и управител на „Частна детска градина Вълшебство“ ЕООД. Наша справка също показа, че противно на нейните думи няма друга градина или център със същите имена.

„Частна детска градина Вълшебство“ ЕООД  е с предмет на дейност „Осъществяване на дейност на частна детска градина: отглеждане, възпитание, социализация и обучение на деца от двегодишна и тригодишна възраст до постъпването им в първи клас в съответствие с държавния образователен стандарт за предучилищното образование и след вписване в съответните регистри и след получаване на необходимите разрешения, които се изискват по силата на нормативен акт“.

Има и издадено Удостоверение от Министерство на образованието за извършваните възпитателни дейности.

От сайта на градината пък става ясно, че има два филиала:

Филиал 1,5 – 3 години – гр.Пловдив, ул. „Драган Манчов” 5А
Филиал 3-7 години – гр.Пловдив, ул. “Росини” 1.

Седалището на фирмата е именно ул. „Росини“ 1, където се намира и детското заведение на Ева. Когато обаче наш репортер посети мястото, никой не му отвори вратата. 

МВР - Пловдив се самосезира по случая след публикацията на TrafficNews. 

Междувременно още двама родители на деца, които са посещавали въпросното детско заведение, се свързаха с TrafficNews, за да разкажат, че децата им са попадали в сходна ситуация като на Ева. Те са категорични, че децата са били поверени на Виолета Жекова в качеството ѝ на директор и възпитател в същата частна детска градина "Вълшебство".

Разказите им ще прочетете в TrafficNews. Очаквайте продължение!