Заповедта на здравния министър, влязла в сила от днес, въвежда следните противоепидемични мерки, считано от 12.04.2021 г. до 30.04.2021 г.:

Отварят и заведенията за хранене, но при 50 % капацитет. От 16-ти стартира работата на молове. От 29-ти посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове, както и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги и прочее.

Културни и развлекателни мероприятия се разрешават при използване на не повече от 30% от капацитета на помещения. Фитнеси и спортни зали ще продължат да работят, но при спазване на противоепидемични мерки.

Събирания и тържества от частен характер се допускат само до 15 човека.

Възстановява се присъствените посещения за учениците, като от 12 април до 23 април присъствено ще се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас, а 26-ти  до 29-ти -  учениците от 5, 9 и 12 клас. Изключение се прави за децата със СОП, при коиро учебния процес е възстановен. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи.

Вижте цялата заповед на министърна на здравеопазването: