Лекари успяха да премахнат тумор с гигантски размери от 29-годишна жена. Ювелирната операция е извършена от д-р Сава Иванов, който е началник на отделението по Хирургия към МБАЛ Парк Хоспитал в Пловдив.  

Туморът е тежал над 1 килограм и е отстранен от гърдата на младата пациентка. Първичните тестове показват, че е доброкачествен. 

"При младите жени често има доброкачествени тумори, най-често фиброаденом. Той е от групата на преканцерозите - това са доброкачествени тумори, които обаче след време могат да се изродят в злокачествени. Поради тази причина обикновено се оперират", разказва д-р Иванов, който е един от водещите специалисти в извършване на операции при доброкачествени и злокачествени образувания на женската гърда.

Това е втора подобна операция в практиката на д-р Иванов, който има над 27-годишен опит като хирург в сферата на онкологията. 

"Това е казуистичен случай в практиката ми, случва се изключително рядко тумор да достигне такива размери. Обикновено жени, които ходят на профилактични прегледи, хващат по-рано туморните образувания. По-притеснителното е, че сме имали случаи, когато злокачествени тумори обхващат цялата гърда на пациентката. Злокачествените тумори са много плътни и е трудно да не бъдат забелязани от жените. Най-нелепата причина да не се посещава преглед е страхът. Колкото по-рано се хване образувание, толкова по-успешни са операциите", обясни пред TrafficNews д-р Иванов. 

Затова хирургът с многогодишен опит призовава жените, особено тези над 40-годишна възраст, да преминават профилактика при хирург поне два пъти годишно, а веднъж на 12 месеца да се подлагат на специализирани изследваня - ехография и малография . Д-р Иванов обаче предупреди, че все по-често се наблюдават патологии и при по-млади жени. 

"Превенцията е много важна. Най-младата пациентка със злокачествен тумор, която съм оперирал беше на 22 години. Моя колежка пък отстрани отново злокачествено образувание от 19-годишно момиче. Това е лечимо заболяване, но само когато има навременно лечение", поясни д-р Иванов. 

Към момента 29-годишната пациентка, преминала успешно операцията по отстраняване на огромния над 1-килограмов тумор, се възстановява бързо и в рамките на 8-9 дни се очаква да ѝ бъдат свалени конците.