Общинският съвет гласува с пълно единодушие първите две решения, свързани с общинското дружество за екологичен градски транспорт. В момента тече процедурата за създаването на „Екобус Пловдив”, а общинарите разрешиха в него да се апортира 18 дка в Тракия.

Слави Георгиев и Йордан Иванов предупредиха, че това може да е поредното кухо общинско дружество, което да генерира само загуби без да има каквото и да е дейност.

Георгиев напомни, че според доклада на Световната банка, на което стъпва въпросното дружество е за бизнес модел за поемането частично на сегашните автобусни линии. Също така че създаването на допълнителни линии не е най-целесъобразното нещо, предвид анализите, че и към момента има прекалено много линии, които се дублират.

След гласуването стана ясно, че парите за все още несъздаденото дружество са отрязани наполовина.  Преди месец зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви, че ще се отделят 5 млн. лева от общинския бюджет, като ще се търсят до 10 млн. лева по програма LIFE.

Тодор Чонов заяви, парите за новото дружество ще са 2,5 млн. лева, което не се знае въобще за какво ще стигнат и за какво ще се харчат. Другата обезпокоителна новина е, че Община Пловдив все още няма количествено-стойностна сметка колко ще се даде за т.нар. надграждане на електронно-билетната система.

Припомняме, че плановете са „Екобус Пловдив да притежава”  20 собствени автобуси, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток предимно от ученици. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно.

Инвестиционните разходи, свързани с дейността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лв. без ДДС и включват разходи за закупуване на електрическите автобуси (12-метрови), зарядни станции и изграждане на депо.

Като втора стъпка, посочена в предложението, общинските съветници гласуваха провеждането на конкурс за избор на управител, който да инициира процедурата за получаване на лиценз за оператор за извършване на обществен превоз на пътници.

 

„Екобус” на Чонов, като Чудовището на Франкенщайн - ще има ли и неговата участ?Общинските съветници гласуват създаването на ново предприятие, но начина, по който се прави, буди смущения

Създават „Екобус” до месеци, Зико вика общинските съветници за дружествотоНамеренията остава за пускането на две 2 автобусни линии за ученици

Община Пловдив ще работи 8 години за 20 електробуса – частните превозвачи ще си стоят, без да ги закачат21,6 млн. лева и 54 служители трябват за обслужването на двете линии

Кой съветва Чонов за „Екобус”? Консултанти, взели 550 бона по проекта с „Индра” и ексвице на ФандъковаРозалина Козлева бе управител на фирма, взела единия от лотовете по Транспортния проект