Опашките от чакащи пред паспортните служби стават все по-дълги, а хора дори си взеимат отпуски, за да подновят личните си карти. Все повече пловдивчани, живеещи зад граница, се прибират у дома и първата им работа е да подадат заявления в районните или в паспортна служба за нови документи. Така смяната на лични карти или паспорти все повече се превръща в мисия невъзможна. И ако в началото на лятото се чакаше около час, за да подадете документи за нова лична карта, шофьорска книжка или паспорт, то сега времето, което трябва да отделите е почти двойно.

Макар, че всичко в живота около нас се дигитализира, МВР все още няма онлайн платформа, която да спомогне по-бързото издаване на лични документи.

В МВР: Ръководствата се сменят, опашките за паспорти оставатГодини наред гражданите чакат цивилизована система, за да не чакат часове на пек и дъжд

Пред районните управления в Пловдив, както и пред сектора за документи за самоличност на ул. "Волга" се вият опашки още от ранните часове на деня. Повечето от чакащите са живеещи в чужбина и използват лятната си отпуска, за да подменят личните си карти, шофьорски книжки и международни паспорти.

„Два дни подред ходя до Трето районно около обяд и пред мен има не по малко от 10 човека. Реших да потърся алтернатива и да мина през паспортна служба на улица „Волга” смятайки, че там ще бъда обслужен по-бързо. Оказа се обаче, че там опашката стига до самата улица. Моето работно време съвпада с това на служителите на паспортна служба и това означава, че трябва да си взема отпуска, за да си подновя личната карта”, разказа пред TrafficNews афектиран пловдивчанин.

На "Волга" работят всички гишета въпреки сезона на отпуските, но в Трето районно обслужването става само на един пункт от общо три.

От пловдивската полиция потвърдиха, че традиционно по това време на годината, живеещите в чужбина подновяват документите си и се получава струпване на хора. Техният апел е хората да се информират за натовареността в районните управления от официалния сайт на ОД МВР - Пловдив. От МВР добавиха още, че във всяко районно управление може да се подменят съответните документи, без значение от района в който живее дадено лице.

Също така във всяко едно районно управление в Пловдив се предоставя "Бърза услуга", при която за 3 работни дни се изготвя съответният документ. Единствено „експресната услуга” от 8 часа се извършва  в сектор „Български документи за самоличност“ на улица "Волга" 70.