Лятните опашки пред паспортните служби се превърнаха в нещо напълно обичайно пред последните години. Ръководствата на областната дирекция се сменят, но опашките остават. Проблемът далеч не е само в Пловдив, наблюдаваме го и в други областни градове. Въпреки, че голяма част от животът ни вече е дигитализиран, МВР все още не може да въведе цивилизована система, която да позволи на желаещите да си подновят личните документи без да губят време и без да чакат с часове при 40- градусови жеги. 

И това лято пред районните управления в Пловдив, както и пред сектора за документи за самоличност на ул. "Волга" се вият опашки. Пловдивчани чакат повече от час за смяна на лични документи. Повечето от тях са живеещи в чужбина и използват лятната си ваканция, за да подменят личните си карти, шофьорски книжки и международни паспорти.

Бързи поръчки се изпълняват само в сектор „Български документи за самоличност“ на улица „Волга”, по думите на присъстващите, което е предпоставка за струпването на повече хора. Макар да работят всички гишета, хората са изнервени от стоенето по опашки и високите температури днес.

„Всяка година е същото по това време”, коментираха работещи около сградата на „Волга”, които предлагат услугата за попълване и оформяне на документи.

Пред Трето районно в „Северен” ситуацията е подобна. Там обаче забавянето се дължи и от факта, че работят по-малко гишета от обикновено. Причината е летния сезон и полагаемите отпуски.

„Вече един час чакам. Попълних си документите и сега съм номер 327, а в момента е на ред 297. Това значи, че ще чакам поне още час. Миналите дни са минавали за два-три часа”, разказа пред наш репортер мъж от опашката.

Друг пък заяви, че от неговото районно управление са го пратили на "Волга" за подаване на заявление за международен паспорт. Причината е, че е в България за по-малко от месец и трябва да се сдобие с новите си документи във възможно най-кратък срок.

„Чакаме и никой не ни казва нищо. Поне да ни дават да си попълваме документите , за да не се редим по два пъти на опашка и пак да теглим номерче”, коментира възмутено мъж на опашката. 

От ОД МВР Пловдив заявиха, че във всяко едно районно управление в Пловдив се предоставя услугата "Бърза услуга", при която за 3 работни дни се изготвя съответният документ. Единствено експресната услуга от 8 часа се извършва  в сектор „Български документи за самоличност“ на улица "Волга" 70. Междувременно от пловдивската полиция заявиха, че традиционно по това време на годината, живеещите в чуждина подновяват документите си и се получава струпване на хора. От полицията апелират хората да се информират за натовареността в районните управления от официалния сайт на ОД МВР - Пловдив. 

От МВР добавиха още, че във всяко районно управление може да се подменят съответните документи, без значение от района в който живее дадено лице.