Окръжен съд-Пловдив поряза пореден опит на ОМО-Илинден да се регистрира в Пловдив. Движението на обединените македонци е подало повторно заявление към Агенцията по вписвания/АВ/, след като институцията веднъж бе отхвърлила такова искане през май.

При втория опит на организацията, която се бори за правата на македонците в България, да получи регистрация - АВ пак постановила отказ с мотив, че липсва единодушие. ОМО-Илинден обжалвали пред Окръжен съд. Агенцията посочила жалбата им като неоснователна и претендирали разноски.  

В Устава на ОМО били поместени текстове като: „македонско малцинство в България е реалност повече от 100 години, било е официално признато, имало е свои права, включително изучаване македонски език и история“, и още – „правата на македонското малцинство бяха отнети, а самото малцинство - отречено от една диктатура, поставила си за цел да асимилира малцинствата чрез политика на "възродителни процеси"“. 

Магистратите разгледали казуса и потвърдил решението на агенцията. Те отхвърлили мотива на длъжностното лице на АВ за установена липса на единодушие – учредителите на сдружението са шест лица, но само 5-ма били съгласни с написаното в основния нормативен документ. Обаче посочили, че регистрацията в Търговския регистър трябва да бъде отказана поради предпоставка за нарушаване на Конституцията. Обосновали се с това, че разпоредби от Устава „внушават дискриминационно отношение към определени етнически групи от страна на държавата, създават предпоставки за разделение на нацията и нетолерантност“.

Съдът намира, че са налице изключенията от Международния пакт за граждански и политически права, които оправдават ограничаването на свободата на сдружаване. Отказват обаче на Агенцията по вписвания претендираните разноски. Решението  подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Провокация или патриотизъм? От тераса в Кючука се вее знамето на РСМГневни коментари се появиха под снимката в социалните мрежи