Оптимистичната тенденция в демографските процеси в Пловдив и областта продължава. В периода от април до юни са се родили рекорден брой бебета. В същото време смъртността спада до нивата отпреди пандемията от COVID-19.

Според информацията на Националния център по обществено здраве и анализи за трите месеца в областта са проплакали 1 815 деца. Новородените са със 171 повече в сравнение с първото тримесечие на годината и със 71 повече от същия период на предходната година.

Припомняме, че през 2021 г. областта обърна тренда след петгодишен стабилен спад на ражданията. В пловдивските болници проплакаха 6 935 бебета - с 321 повече от родените през 2020 година. Положителната тенденция се запазва и през тази година и на практика Пловдивска област е с най-високият ръст на раждаемостта у нас.

Добрата новина е, че и на национално ниво се отчитат повече родени деца. От април до юни в България са проплакали 13 778, докато за първите три месеца на годината са били 12 393.

Най-много са бебетата в столицата - 4 187, там също се отчита ръст с 467 спрямо първото тримесечие. Във Варна, Бургас, Стара Загора и Сливен, които се нареждат след Пловдив по брой раждания, тенденцията също е положителна.

В същото време починалите в Пловдивско намаляват. През второто тримесечие сме загубили 2 436 жители на областта. За сравнение, през първите три месеца на година починалите са 3 832, а за същия период на миналата година - 3 578.

Общо за страната смъртните случаи са 25 303, което е с една трета по-малко прямо предходните месеци.