Пловдивски шофьор направи две рискови нарушения на пътя за по-малко от десет секунди. Водачът на автомобил с регистрационен номер „PB 6920 CM” от марката „Тойота” първо е отнел предимство на автомобил, а след това не е спрял на пешеходна пътека, като преминава на метри от пешеходци.

Това съобщава водач, чийто видеорегистратор е успял да запечата и двете нарушения. От публикуваните от мъжа кадри се вижда, как автомобилът му се движи от улица „Перущица” към бул. „Свобода”, където има знак за път с предимство. Такова обаче въпреки знака той не получава, тъй като водачът с тойотата го засича и въобще не спира.

Малко след това се вижда как продължава да шофира по бул. „Свобода”, където на пешеходна пътека в близост до спирка опасният шофьор отново не спира, докато преминават трима пешеходци, а дори напротив- продължава по пътя си.

Неспазването на предимство на пътя е сред най-честите причини за тежки пътнотранспортни произшествия. От друга страна пък пешеходците, за разлика от автомобилите, са изключително уязвими и нямат никаква защита в случай на сблъсък. При сблъсък дори при ниска скорост, последствията могат да бъдат сериозни.

Шофьорът, който пренебрегва предимството на пешеходците, не само нарушава Закона за движение по пътищата, но и застрашава живота им. В конкретния случай, дори и без физически инцидент, преживяването е било със сигурност стресиращо за участниците в движението.

При наличие на пешеходни пътеки шофьорите са задължени да намалят скоростта при наближаване и да спрат напълно, ако пешеходец е стъпил на нея.

Подобни ситуации трябва да ни напомнят колко важно е спазването на правилата за движение по пътищата, тъй като пренебрегването им може да предизвика катастрофални последици. Въпреки това с повече внимание и дисциплина подобни инциденти могат да бъдат предотвратени.