Опашки отново се вият пред две от COVID зоните в Пловдив, тези пред ДКЦ I  и ДКЦ II, разказаха читатели на TrafficNews. Още от първите работни часове на центровете пред вратите са се подредили не малко хора, желаещи да се консултират със специалисти.

Междувременно ваксинационният кабинет в ДКЦ I e празен. Към този час няма нито един желаещ, който да си постави имунизация.

При пристигането в центъра, на всички задължително са прави антигенен тест и в зависимост от резултата се изписва съответното лечение. В рамките на десет дни пациентът може да посети повторно кабинета, ако се наложи, се насочва за хоспитализация. Правят се клинични изследвания, образна диагностика, при необходимост – микробиологични изследвания. Изписват се и лекарства с електронни рецепти.

Единадесет са COVID зоните в Пловдив и областта, където хората със съмнения за заболяването могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат предписани безплатни лекарства. 

 

Междувременно расте броя на хоспитализираните пациенти с COVID – 19. 84% от леглата за лечение на вируса в Пловдивска област са заети. 

Отделни болници са на краен предел. Към 26 октомври МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово разполага само с 1 легло, МБАЛ „Раковски” – с 4, а в МБАЛ „Първомай” се е наложило да бъдат разкривани допълнителни легла.

Отново към дата 26 октомври, в най-голямата болница – Университетската „Свети Георги”, от 224 легла за пациенти с коронавирус, само 8 са свободни.

475 пловдивчани са диагностицирани с COVID – 19 през последното денонощие. В страната бе отчетен пореден антирекорд по заболели – 5178.

COVID кризата в цифри: 5178 новозаразени, 475 са в ПловдивВижте актуалните данни за страната