Ива Митева е новият председател на парламента.  От „Има такъв народ” очаквано предложиха юристът да застане начело на 46-ото Народно събрание.  За нея гласуваха 137 души , 99 бяха „въздържали се” , а 1 „против” в лицето на Александър Кадиев.

Тя събра подкрепата на ИТН, Демократична България, Изправи се! Ние идваме и ДПС. Въздържали се бяха ГЕРБ и БСП.

Втората кандидатура бе на Кристиян Вигенин от БСП.  За него гласува само групата на социалистите - 35  гласа.

Ето и първите думи на Ива Митева, след като бе избрана за председател:

„На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на  първата българска Конституция.   Парламентът трябва да заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган определя основните политики във всички сфери на обществения живот.

Той не само прави закони,  но и осъществява парламентарен контрол.  Оставяйки верни на човешките дейности – свобода, справедливост и търпимост, ние трябва да изпълним принципите на правовата държава и да няма произвол на изпълнителната власт, като и гарантираме независима съдебна система.

Ние  трябва да действаме със своят съвест и убеждение, трябва да помним за какво сме избрани. Да мислим и говорим като народни представители – никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали. По време на кампанията сме заложил името си, за да спечелим доверието на хората. За това ние трябва да изпълним поетите ангажименти, с приемането на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, по-високо качество на здравеопазване, образование и постигане на реална съдебна реформа”, каза Митева.

Коя е Ива Митева? 

Ива Митев  е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършва право през 1996 г. в Софийския университет. Професионалната й биография започва от кабинета на Иван Костов, като през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. 2 г. по-късно се мести в Народното събрание, където остава до самия край на 44-я му състав.

Преминала е през всички стъпала в парламентарната администрация - от държавен експерт до директор на Дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС". В последните години при управлението на партията е директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в парламента и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии.

В момента е докторант по Конституционно право.  В 45-ото Народно събрание бе избрана за председател с 163 гласа.