4522 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, от които 364 са в Пловдивска област.

В болница в областта се лекуват 32 пациенти, а на домашно лечение са 326. Сред новозаразените са медицинска сестра, двама лаборанти и помощник-фармацевт. В 14 училища в областта са регистрирани 18 нови положителни случаи, а в четири детски заведения са установени 4 нови случая на инфекцията. Всички контактни са поставени под карантина. 14-дневната заболеваемост е 532,41 на 100 000 души население.

COVID кризата в цифри: 4 522 новозаразени, 107 души починахаВижте актуалните данни за страната

Извънреден брифинг на здравния министър, oчакват се подробности за новите меркиДават информация за COVID-19 ситуацията у нас

В 11:00 часа Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров даде извънредна пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки. На него стана ясно, че се дава гратисен период за зелените сертификати и ще се издава документ за достъп веднага след ваксина. Сертификатите за преболедували се удължават със срок на валидност от 6 на 12 месеца. По-късно той издаде и заповед. 

Дават гратисен период за зелените сертификати, издават документ за достъп веднага след ваксинаСертификатите за преболедували се удължават със срок на валидност от 6 на 12 месеца

Официално: Сертификатът за преболедуване важи 1 годинаЗдравният министър издаде заповед

На този фон от СЗО излязоха с мрачно изказване относно бъдещето на вируса. Прогнозата на Световната здравна организация е, че Светът няма да може да се отърве от пандемията от коронавирус и през 2022 г., доколкото бедните страни нямат достъп до достатъчно количества ваксини. . Съветникът на организацията Брус Айлвард заявява пред BBC, че развитите страни не изпълняват поетите ангажименти по програмата за предоставяне на препарати за изостаналите региони от света.

СЗО: И през 2022 година няма да се отървем от COVIDСпоред организацията трябва да се ускори ваксинацията

Националният информационен портал за пандемията у нас - coronavirus.bg, регулярно се сриваоще от ранните часове на деня.

Сайтът, на който се публикуват новите случаи на коронавирус, броят на ваксинирани, последни заповеди, мерки и компенсации, не беше достъпен почти до обяд. Заедно с него е паднал и сайта his.bg, от който се теглят COVID-19 сертификатите. В портала на Националната здравно-информационна се извършват и справките за автентичността на документа.

Никой не може да валидира сертификат, сайтовете за коронавирус паднахаБизнесът е възпрепятстван в изпълнението на заповедта по технически причини

Междувременно още от сутринта се извиха опашки пред лабораториите и болниците в Пловдив. Десетки се подредиха пред вратите на центровете, за да бъдат тествани за COVID – 19. Голяма част от хората бяха решени да дадат проба, заради въведения от днес зелен сертификат.

Не са малко и тези, които са със симптоми на заболяването. Над 50 души чакаха пред лаборатория Рамус в район "Северен". 

Опашки се извиха и пред ваксинационните центрове. Пред РЗИ от ранните часове на деня чакат хора, за да получат доза от имунизацията. Хората преминават бързо и до скандали не се е стигнало.

Подобна е ситуацията и пред болница Пълмед, предаде наш репортер на място. Впечатление прави, че пред пунктът в лечебното заведение са предимно млади хора. Те споделят, че ще се ваксинират не по желание, а по задължение, тъй като без сертификат не могат да работят.

Опашки се извиха за ваксини и тестове в Пловдив, стотици чакат за сертификатиНай-търсена отново е еднодозовата ваксина на Янсен

Молове и търговски центрове в Пловдив, а и в цялата страна, от днес забраняват достъпа на хора без зелен сертификат. Освен пазаруващи, в това число са и работещите в магазините, предаде репортер на TrafficNews.

Пред един от големите търговски центрове тип мол, намиращ се в квартал Христо Смирненски, охранители чакат всеки, решил да прекрачи прага на сградата. Гардовете изискват зелен сертификат, за да допуснат хората вътре. Наш репортер предаде още, че в мол-вете не се допускат лица без сертификати дори и до аптеки, дрогерии и банкови клонове.

В пловдивските молове и търговски центрове – само със сертификат, охранители връщат посетителиМасово обектите в търговски център Гранд са затворени

В 15:00 часа протестиращи се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Пловдив в знак на недоволство срещу новите мерки за влизане във заведения с ковид сертификат, както и високите цени на тока.

Някои от лозунгите описват ситуацията като геноцид за бизнеса. Според тях новата заповед за достъп с документ представлява затваряне без компенсации. Други пък се възмутиха, че им се отнема противокоституционно правото на труд.

Протест пред РЗИ-Пловдив: Ресторантьори негодуват срещу зеления паспорт, искат трудВисоките цени на тока и липсата на компенсации сред основните проблеми на бизнеса