Протестиращи се събраха пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Пловдив в знак на недоволство срещу новите мерки за влизане във заведения с ковид сертификат, както и високите цени на тока.

Някои от лозунгите описват ситуацията като геноцид за бизнеса. Според тях новата заповед за достъп с документ представлява затваряне без компенсации. Други пък се възмутиха, че им се отнема противокоституционно правото на труд.

Припомняме, че двете браншови организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България, обявиха протести в цялата страна днес и утре. Голяма част от тях обаче бяха отменени, след като днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че до понеделник ще има гратисен период, а в началото на другата седмица ще се раздават и безплатни тестове за персонал и посетители.

Пловдивските заведения обявиха протести пред РЗИ – Пловдив на 21 и 22 октомври заради въвеждането на зелените сертификати. Събитието е организирано от Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България във Фейсбук.

Вчера от двете организации написаха гневно писмо, адресирано към служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

 „Предложените противоепидемични мерки и частта, касаеща "зелените сертификати" НЕ са това, което се коментираше на срещите с вас. На първо място нашето искане беше тестове за наличие на антитела да се признават, а държавната администрацията да бъде поставена при същите условия, като нашите служители. Не са това, което вие казахте, че ще напишете в заповедта. Излъгахте ни най-нагло и безочливо! Освен това, трябваше ограниченията да важат и за всички нехранителни обекти над 200м2.”, написаха СЗБ и БАЗ.

По-рано през деня Ричард Алибегов и Кацаров влязоха в задочен спор относно мерките и недоволството на ресторантьорите.

„На първо място, несъгласие с недомислиците, наречени „противоепидемични мерки“ изразяват множество браншове, които са изправени пред фалит благодарение на тях! И всеки един от тези сектори гласно изказва недоволството си! За мен обаче е крайно учудващо защо служебен министър говори за политически протести? Той коя точно политическа сила представлява, кой го е избирал за поста и кой е гласувал за него? Протестите ни са икономически, а не политически!”, каза Алибегов.