Сертификатите за преболедували се удължават със срок на валидност от 6 на 12 месеца, те ще се издават и за хора, чието заболяване е регистрирано с бързантигенен тест. Ваксинирани, макар и с една доза, ще получават сертификат и с него ще могат да бъдат допускани във всички обекти, които са включени в заповедта като отворени само за хора със зелен сертификат. Дава се и гратисен период от 4 дни – до понеделник 25 октомври за пълно интегриране на новата заповед.

Това са решенията, които са взети от здравно министерство днес.

„Водихме много усилено мерките, които са обявиха, се прилагат за първи път в нашата страна. Разбираме, че има въпроси и неясноти, в пълен контакт сме с хората, които трябва да прилагат и контролират мерките“, посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификати за преболедуване

До края на деня се очаква заповедта да бъде променена, така че сертификатите за преболедували да важат 1 година, а не 6 месеца, както е по европейското законодателство.

„Потърсихме активно мнението за това дали е възможно в рамките на страната за нуждите на контрола на епидемията да се приеме по-дълъг срок от 6-месечния срок на сертфиката за преболедуване, който е приет от ЕК. Още в началото на седмицата се допитахме до експертните съвети на медицински специалисти относно възможността за удължаване на срока от 6 на 12 месеца. Дали това има своите научнобосновани данни? Две становище на инфекционисти и експерти по епидемиология единодушно приемат подобно удължаване. Очакваме и третото становище на експертния съвет по клинична имунология в рамките на днешния ден, но сме сигурни, че и то ще е същото“, посочи зам.-министър Томов.  

„На базата на тези експертни становища, вероятно още днес ще бъде допълнена нашата заповед, така че сертификатът за преболедуване да бъде валиден 12 месеца след болестта в рамките обаче само на нашата страна“, посочи министърът на здравеопазването.

Информационната система не е била пригодена да издава сертификати при антигенен тест. Специалистите от информационно обслужване са дали уверение, че системата ще може да издава сертификати на хора, чието заболяване е регистрирано с бърз тест от 1 декември 2020. Този сертификат също ще се използва само в рамките на страната, посочи още Кацаров.

Няма да има сертификат за антитела, категорични са от министерството. 

След първа доза ваксина - сертификат и достъп

„Наблюдаваме повишен интерес към ваксинацията. Повечето хора се насочиха към еднодозовата ваксина, за да коригираме това, защото то е администратвно предизвикат избор, взехме решение за нуждите на нашия контрол при двудозови ваксини документът, който се издава при първа доза, да е валиден като сертификат до втората доза – във всички места, където е необходим зелен сертификат“, посочи Кацаров.

Сертификатът ще е същия като зеления сертификат и ще се генерира от тази система, просто ще пише, че няма завършен ваксинационен цикъл, но ще е приложим за страната. Ще се издава 2 дни след ваксинация. 

Гратисен период

Заповедта ще бъде прилагана активно от понеделник 25 октомври. До тогава проверяващите няма да санкционират обектите за нередности.