Националният информационен портал за пандемията у нас - coronavirus.bg, регулярно се срива, сигнализираха десетки читатели на TrafficNews.

Сайтът, на който се публикуват новите случаи на коронавирус, броят на ваксинирани, последни заповеди, мерки и компенсации, не е достъпен и в момента.

Заедно с него е паднал и сайта his.bg, от който се теглят COVID-19 сертификатите. В портала на Националната здравно-информационна се извършват и справките за автентичността на документа.

Проблемът е, че приложението на здравните власти за телефон, чрез което трябва да се валидират сертификатите използва същия портал. Така приложението, чрез което трябва да се контролира достъпа до редица обекти от днес, всъщност въобще не функционира.

Заповедта на Министъра на здравеопазването, която наложи зеления сертификат като ключ за заведения, големи магазини, кина, театри, университети и т.н., въобще не е приложима на този етап.

Дори управителите на съответния бизнес обект да са съвестни и да искат да спазват новите разпоредби, те реално не могат да осъществяват контрол заради технически затруднения. Ще има ли гратисен период по заповедта или нови мерки от здравните власти ще стане ясно днес в 11 часа.

Проблемите със сайтовете, поддържащи информация и документи за коронавируса, падат спорадично от вчера. Има периоди, в които не са достъпни, повече от 1 час.