Дълги опашки се извиха  тази сутрин още от 06:00 часа пред лабораториите и болниците в Пловдив. Десетки са се подредили пред вратите на центровете, за да бъдат тествани за COVID – 19. Голяма част от хората са решени да дадат проба, заради въведения от днес зелен сертификат.

Не са малко и тези, които са със симптоми на заболяването. Над 50 души чакаха пред лаборатория Рамус в район "Северен".

Опашки се вият към този час и пред ваксинационните центрове. Пред РЗИ от ранните часове на деня чакат хора, за да получат доза от имунизацията. Хората преминават бързо и до скандали не се е стигнало.

Подобна е ситуацията и пред болница Пълмед, предаде наш репортер на място. Впечатление прави, че пред пунктът в лечебното заведение са предимно млади хора. Те споделят, че ще се ваксинират не по желание, а по задължение, тъй като без сертификат не могат да работят.

"Има ли ваксина на Янсен", това е най-задаваният въпрос пред имунизационния кабинет в поликлиниката на Понеделник пазара.

Масово там са млади хора и такива в активна трудова възраст. За радост, еднократната ваксина е налична и хората трескаво попълват документи.

„Накараха ни целия персонал да се ваксинираме. Имам колежка, която обаче е твърдо решена, че ще си плаща по два теста на седмица”, коментира млада жена.

Имунизациите протичат спокойно, макар че хората са наблъскани в коридора. Кабинетите, където се поставя ваксина, са два.

Официално в сила влязоха новите мерки срещу COVID-19. След като на 19 октомври здравният министър обяви новата заповед за ограничения, тя влиза в сила от полунощ на 21 октомври.

Ключовата фраза в новата за заповед е зеленият сертификат. На практика той ще е ключът към влизането в редица обекти.

Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Влязоха в сила новите мерки срещу COVID-19 у нас – зеленият сертификат вече е ключ за редица обектиПротести заляха страната след обявяването на мерките от здравния министър Стойчо Кацаров

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“ за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др.? На този въпрос дадоха отговор тази сутрин от Министерство на здравеопазването. 

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който е необходим за вход?Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването

Опашки за ваксини пред РЗИ, Пълмед, ДКЦ I

Опашки пред лаборатории