Община Пловдив не предвижда поскъпването на Синя зона и паркирането в определените зони под тепетата, като престоят за 1 час ще остане 2 лева. Това е записано в  Проекта на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Преди месец от Община Пловдив анонсираха, че ще вдигат голяма част от таксите, като се мотивираха с това, че много от тях не са пипани от 10 години, а издръжката на администрацията е скочила значително.

Най-дискутираната промяна на такси, които бяха анонсирани на брифинга,  бяха  - билетът за градски транспорт,  престоят в Синя зона, такса „Куче”, както и тротоарното право. Дискусиите за пътуването в градския транспорт вероятно ще бъде по-далеч през годината, но се очакваше с новата наредба да се регулират другите такси.

Вдигат Синя зона, билета за градския транспорт и почти всички такси в ПловдивТакса куче скача с 200%, стопаните ще плащат по 90 лева годишно

Видно от проекта на Община Пловдив паркирането в Синя зона остава 2 лева, като има корекции в други услуги, предлагани от ОП „Паркиране и репатриране”.  Промяната предвижда увеличение от 30 лв. на 40 лв. на монтаж и демонтаж на скоба в Синя зона. Репатрираните с паяк става от 60 на 80 лева.  При  започнало репатриране и поява на собственика на ППС също скача от  30  лв. на 40 лв.

Администрацията разширява и  зоните за търговия, които касаят таксите за открито сервиране  в Централна градска част, но тротоарното право остава 24 лева, вместо анонсираните 26,4 лева на кв.метър. Новите места, които ще заплащат най-високата такса са в зоната около новотела. В другите зони също има размествания.

Друга дискутирана промяна – такса „Куче” ще стане 50 лева. Досега тя бе 30 лева, а по време на едно от интервютата  си зам.-кметът Величко Родопски заяви, че тя може да стане 90 лева. В крайна сметка увеличението е с 20 лева. Парите от този налог отиват за издръжката на Зооветеринарен комплекс и овладяването на безстопанствените кучета.

Ех, Шаро, да не се беше раждал в Пловдив!Как домашните любимци ще се превърнат в лукс за пловдивчани

Все пак е възможно в рамките на този месец, през който наредбата е качена на сайта на Община Пловдив, граждани и организации да правят предложения, както и самата администрация. След това и на сесията на Общинския съвет, когато ще се гласуват предложенията, цените също могат да се коригират. Проектът е първичния документ, който отразява предложенията на администрацията.  Предложенията за промяна на цените е от 1 април тази година.