Пловдив бележи нов ръст на цените на жилищните имоти що се касае до препродажба на съществуващи жилища. За второто тримесечие в града под тепетата е регистриран най-голямо поскъпване - 4,4% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Обратно новоизградените домове в Пловдив за първи път от няколко години насам поевтиняват, макар и съвсем незначително с 0,5%. Така общият индекс на цените на жилищата се е покачил с 2,2%. 

По-голям ръст на цените на жилищни имоти има само във Варна, но там скокът е при новите жилища. Цените на новоизградени домове в морската столица се покачват с цели 7,1% пункта. Със сигурност част от причините за бурно увеличение са продиктувани от силния туристически сезон тази година.  Цените на старите жилища обаче се покачват само с 3%. Благодарение на поскъпването на двата класа имоти Варна бележи увеличение на индекса на цените с 4,5%. 

София пък за първи път регистрира поевтиняване на всички жилища. За периода от април до юни, домовете са загубили средно около 1,5% от стойността си. Новите жилища бележат по-сериозен спад в цените от 2,3%, а съществуващите падат с около 0,9%

Данните се изчисляват на база новопостроени и съществуващи жилища (апартаменти), закупени от домакинствата. Това на практика значи, че цените са осреднени на база действително сделки. Често обаче продавачи и купувачи обявяват официално малко по-ниска цена от реално договорената между страните, което може да доведе до изкривяване на официалната статистика. 

Междувременно глобални класации показват, че България е на 25-то място в света по поскъпване на цените на имотите. 

Шоковo поскъпванe на жилищните имоти! България в топ 25 в света, кои са най-горещите пазари?Близо до върха ли са цените?