България е на 25-то място в света по най-голямо поскъпване на имотите на годишна база. Цените на жилищата са се покачили със 7,5%.  Това показват данни към второто тримесечие на 2021 година в изследване на Knight Frank, което следи глобалния индекс на цените на жилищата на територията на 55 държави в света.

Индексът проследява номиналните цени в местна валута и показва, че в световен план имотите са се оскъпили средно с 9,2% към юни 2021 година спремо същия месец от предходната година. Според изследователите бумът е индуциран и от пандемията COVID-19. 

Турция бележи ръст на цените на жилищата от 29,2%, като с тази стойност застава начело на годишната класация, но темпът на растеж в южната ни съседка се забавя. Няколко ключови икономики, включително Нова Зеландия (25.9%), САЩ (18.6%), Австралия (16.4%), Канада (16%) и Русия (14.4%) също попадат в челната десетка.

Общо 18 пазара регистрираха двуцифрен ръст на цените спрямо 13 през последното тримесечие и седем преди година.

Само на два пазара цените са спаднали - Индия и Испания. Това е най-ниският дял от пазарите, регистриращи спад на цените от началото на глобалния индекс на цените на жилищата през 2008 г.

Разбивка по развитите и развиващите се икономики обаче разкрива по-нюансирана картина. Десет от развитите икономики в света усредняват ръста на цените с позиции около 12% за последната 1 година, което е двойно повече от това на ключовите развиващи се пазари (4,7%). 

Близо до върха ли са цените?

Въпреки силния ръст на цените, има признаци за успокояване на търсенето на някои пазари. В САЩ молбите за ипотечни кредити намаляват и делът на домакинствата, считащи че е подходящ момент за закупуване, достигна най-ниските стойности от десетилетие - 28% през юни 2021.  

Перспективата за повишаване на лихвените проценти на пазари като Нова Зеландия, САЩ и Великобритания също вероятно ще окаже влияние върху настроенията на купувачите в средносрочен план. По-строгите ограничения в Югоизточна Азия, Нова Зеландия и Австралия обаче все още могат да предизвикат нов пик, тъй като локдаунът хвърля светлина върху домовете и начина на живот.